Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.04.2017 12:51:36 - LRAK

Rozpočet rezortu obrany

Hezký den, chtěl jsem se zeptat jak dlouho bude udržitelné pro rozpočet MO, zvyšování mandatorních výdajů? I když se rozpočet MO navyšuje, tak platy vzrostly vojákům několikanásobně více něž u BS (2x, jednou si platy srovnaly novelou zákona, tak aby těch 10% co sebral "Kalousek" srovnali, a nyní již při zvyšování vládou). Dojde to někomu? Nebo to je jen populismus před volbami? Chápu pak správně, že na investice apod. je vlastně pořád stejně.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.04.2017 16:26:50 - Ing. Antonín Seďa
 Pokud se podíváte na můj článek, pak jsem potvrdil, že doporučený poměr mandatorních výdajů, běžných výdajů a investic je max50: max30:min20. Za rok 2016 byl poměr 58:30:12. Takže ano, jakékoliv navyšování mandatorních výdajů bude zvyšovat tento poměr, což má negativní dopad na investice. Problémem rozdílu platů mezi bezpečnostními složkami a armádou je v rozdílu rozličných příplatků a také tarifů. Obecně platí, že čím vyšší bude rozpočet MO (loni 0,97% HDP, doporučených 2% HDP), tím bude výše mandatorních výdajů ve výše uvedeném poměru nižší. Takže zvyšováním rozpočtu kapitoly 307 se můžeme blížit k doporučenému poměru 50:30:20. Co se týče investic, pak je situace rok od roku horší. Podle zprávy generálního tajemníka NATO vydala loni ČR na investice pouze necelých 9%. Je to dáno tím, že MO započítává do investic i mimorozpočtové zdroje. Dalším problémem je, že dlouhoodbě se nedaří Mo utrácet peníze, určené na tyto investice, cca 4 mld.Kč ročně. Pokud mě pamětť neklame, pak bezpečnostní sbory mají na investice tak 2%. Závěrem chci říci, že mezi BO a AČR panuje řevnivost z důvodu náboru nových policistů a vojáků. Pak je nutno mít v této konkurenci výhody, povětšinou finanční.