Jan Birke

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.05.2017 15:24:09 - kopito

To jsem nečekal

Je asi na místě, abych přeformuloval svůj dotaz. Kritiky se teď sice na premiéra valí dost, na druhou stranu měl jinou možnost? A hlavně co bude následovat? Jaké jsou možnosti vím, ale jaké variantě vývoje se přikláníte?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.05.2017 20:35:12 - Jan Birke
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz a omlouvám se za prodlení s odpovědí. Odpovím i na Vaši předchozí otázku, samozřejmě s přihlédnutím k aktuálnímu dění posledních dnů.

Určitě jste zaregistroval, že premiér Bohuslav Sobotka nepodá původně avizovanou demisi celé vlády, protože se ukázalo, že prezident Miloš Zeman nemá v úmyslu respektovat ústavní zvyklosti a Ústavu jako takovou. Bylo nezbytné, v zájmu zachování elementární politické kultury v této zemi, změnit postup při řešení vládní krize. Krize, kterou zapříčinil jediný člověk, a sice Andrej Babiš. Není možné, aby byl ministrem financí člověk, který je vážně podezřelý z daňových podvodů, je zatížen mnoha velkými otazníky nad původem jeho majetku a navíc, jak se ukazuje, veřejně lže a využívá k očerňování politických konkurentů vlastní média. Ministrem financí v civilizované zemi nemůže být někdo, koho vyšetřuje kvůli podezření na daňové úniky finanční správa, která je mu zároveň podřízená.     

Z těchto důvodů odeslal premiér Sobotka prezidentovi Zemanovi návrh na odvolání Andreje Babiše z vlády. Jaký bude další vývoj, záleží v tuto chvíli právě na panu prezidentovi. Osobně bych byl rád, aby Miloš Zeman zanechal svých neortodoxních výkladů Ústavy a postupoval tak, jak mu ústavní zákon velí. Tedy odvolal Andreje Babiše z vlády.   

Jan Birke