Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.05.2017 17:13:46 - Damph

Kontroly na hranicích

Jak je to s nedávno nařízenými kontrolami na vnějších hranicich EU? Nebyla tato povinnost členských zemí praktikovat to již dříve? K čemu je to dobré když stejně země mohou upustit od systematických kontrol(a také to dělají) a začnou praktikovat jen náhodné kontroly? Co migranti bez dokladů, těch se to netýká?
František Černoch

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.05.2017 21:16:22 - Ing. Kateřina Konečná

Dobrý den, a proč by se to migrantů bez dokladů netýkalo? Samozřejmě, že jich se to týká a to tak že velmi. Otázka migrace je v samotném centru nařízení o kontrolách na vnějších hranicích EU. Návrh zavádí do současného čl. 7 odst. 2 Schengenského hraničního kodexu ustanovení ukládající členským státům povinnost provádět systematické kontroly osob požívajících práva na volný pohyb v rámci Unie, tj. občanů EU, ale i jejich rodinných příslušníků, kteří nejsou občany EU. Uvedená povinnost se bude vztahovat na všechny vnější hranice, tj. vzdušné, námořní i pozemní, a bude uplatňována jak na vstupu, tak i na výstupu. Kontroly budou probíhat formou ověření totožnosti na základě nahlédnutí do databází odcizených, neoprávněně užívaných, ztracených nebo neplatných dokladů, které zahrnují jednak Schengenský informační systém, ale také databázi vedenou Interpolem a příslušnou vnitrostátní databázi. Tento postup má pomoci odhalit situace, kdy by se prověřované osoby vydávaly za někoho jiného a utajovaly svou skutečnou totožnost. V druhém kroku by pak kontroly zahrnovaly ověření, zda dotyčná osoba není považována za hrozbu pro vnitřní bezpečnost, veřejný pořádek, mezinárodní vztahy některého členského státu či veřejné zdraví, opět prostřednictvím Schengenského informačního systému a dalších databází EU a jednotlivých členských států.

V případě pochybností o pravosti cestovního dokladu nebo o totožnosti jeho držitele ukládá návrh příslušným orgánům povinnost ověřit biometrické identifikátory (tj. zobrazení fotografie a otisky prstů).

 Výše vymezená povinnost systematických kontrol se nově bude vztahovat rovněž na státní příslušníky třetích zemí, kteří doposud byli takto kontrolováni pouze na vstupu, přičemž kontroly na výstupu byly ponechány na vůli členských států.