Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.05.2017 23:55:57 - Štuka

Dobrý den, pane Hermane.

:-) Děkuji za Vaše vysvětlení, že křesťanství je pouze duchovní ideologie a proto jej nejde srovnávat s komunismem. Prosím, nepodceňujte naše vědomosti. Z historie víme, že mezi duchovní a politickou ideologií bývá jen velmi nepatrný rozdíl. Každá a nejen křesťanská myšlenka se nakonec spojila s myšlenkou politickou a ruku v ruce nakonec řídily společnost společně. Nejednou však ona politická ideologie byla podřízená duchovní, náboženské moci, která se tím stala mocí politickou. Císař byl podřízen papeži. Skutečně si myslíte, že křesťanství nikdy nebylo politickou silou a jejich oběti proto nejsou srovnatelné s oběťmi komunistickými? Ať chceme, nebo nechceme, každá ideologie i jakkoli poctivě myšlená, se nakonec zvrhne v politickou. Křesťanství není výjimkou a i původní komunistická myšlenka byla nakonec zneužita. Ať se nám to líbí nebo ne, příkladů obého je v Evropě nepočítaně. Právě pro onu lidskou nedokonalost, kterou jste zmínil. Jen upozorním, že nejsem ani věřící, ani komunista.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.05.2017 17:55:31 - Mgr. Daniel Herman

Vážený pisateli, s Vaší tezí si dovolím polemizovat. Duchovní poselství náboženství je zcela něco jiného, než politická ideologie. A pokud v minulosti docházelo k propojení obojího (a docházelo, v tom s Vámi souhlasím), pak to bylo k neprospěchu duchovní mise náboženského společenství.

Oběti, ke kterým došlo ve jménu křesťanství jsou obětmi zneužití této myšlenky a odklonu od ní. Základním přikázáním křesťanství je totiž láska k bližnímu. Zatímco oběti komunistické ideologie jsou jen logickým vyústěním komunistické myšlenky. V jejím základu je totiž třídní boj a nenávist, která směřuje k násilné revoluci. V tom je onen zásadní rozdíl.