RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.06.2017 9:50:55 - simír

Maďarsko napadlo Benešovy dekrety...

Podle mě je to odplata za to, že někteří naši bruselští poslanci hlasovali proti Maďarsku. Myslíte, že se mýlím? To by byla velká náhoda. Druhá věc je, zda má Maďarsko šanci uspět? Nevyjednali jsme si při vstupu do EU výjimku?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.06.2017 13:14:25 - RNDr. Pavel Poc
Dobrý den,

no samozřejmě že se mýlíte, a to dokonale, ale nejprve pokud jde o “výjimku”, není a nebylo k čemu ji sjednávat. Benešovy dekrety jsou neprolomitelné, žádné Evropské právo nelze aplikovat retroaktivně, o tom se již vedla nejedna debata a rozhodl v tomto smyslu samozřejmě i Ústavní soud.

A nyní k úvodu Vaší poněkud divně a manipulativně položené otázky. Maďarsko Benešovy dektrety nenapadlo. Pouze ministr pro národnostní politiku z Orbánovy strany Fidesz nedávno prohlásil, že by Maďarsko o to mohlo usilovat. Spojovat to s nějakým hlasováním je totální nesmysl hned z několika důvodů. Orbán v tomto smyslu vystoupil už v roce 2002, tedy před vstupem Maďarska do Unie, v roce 2015 spodobnými návrhy vstoupil tehdejsí přeseda Maďarského parlamentu Laszlo Köve (Fidesz). Nyní je Maďarská vláda v ěžké pozici kvůli nedemokratickým praktikám které zavádí ve své zemi a využívá k odvrácení pozornosti cokoli. Ostatně, Vaše “otázka” vyznívá značně manipulativně, zejména ve světle toho, že i Vám snad musí být jasné, že i kdyby kdyby taková aktivita vznikla, týkala by se zcela jasně nástupnické země, kterou je v tomto případě Slovensko, protože šlo o Maďary žijící na území dnešního Slovenska. 

A mimochodem, neexistujě žádné hlasování “proti Maďarsku”, tedy pokud náhodou za Maďarsko napovažujete poněkud nahnědlou Orbánovu vládu. Usněsení Evropského parlamentu na které narážíte, kritizovalo zejména nedemokratické a právo nerespektující postoje Orbánovy vlády. Vystoupení ministra Potápiho týkající se “dekretů” jasně potvrzuje že Orbánova vláda nerespektuje nejen domácí svobodu a právo, ale ani svobodu a právo mezinárodní a principy právního státu pro ni nic neznamenají ani ve vztahu k sousedům, i když je to v tomto případě Slovensko. Ministr Orbánovy vlády svým chováním pouze potvrzuje, že ten, kdo stejně jako já hlasoval pro usnesení, které tuto vládku kritizuje, se zachoval jedině správně.