Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.07.2017 9:44:41 - hostssss

Souhlasíte nebo Ne? 8

Myslím si, že rozumím co mi sdělujete. Jsem rád, že jsme se shodli, že volby probíhají na základě jakési nabídky politických stran. Představte si, že ČR má 10 milionů akcionářů (voliči) a ti si zvolí 200 zaměstnanců (poslanců). Chápu, že jsou informace, které se nezveřejní a je v zájmu ČR některá rozhodnutí udělat rychle, ale pokud se zamyslíte nad tímto tématem globálně musíte uznat, že naopak některá rozhodnutí nenáleží politikům, ale voličům. Občané tvoří stát, ne poslanci.
Otázkou je, jestli uznáváte demokracii nebo ne? Je Švýcarsko, Lichtenštejnsko a další státy Vaším vzorem? Nebo Vás více inspiruje a obhajujete diktatury jako je Německo, Francie, Švédsko atd?
Ten rozdíl je myslím patrný. První skupinou jsou státy s uzákoněným referendem a druhá jsou státy, kde se některé názory nesmí veřejně vyslovit.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.07.2017 21:53:54 - Ing. Bohuslav Chalupa

 ...tlačíte mne někam, kde nechci být - nebudu jednoznačně akceptovat žádný "vzor"... situace, které se řeší a budou řešit jsou natolik nepředvídatelné a neodhadnutelné, že se budu vždy "zařizovat" podle té konkrétní situace tak jak nastane v čase a prostoru. Určitě je užitečné vědět o "vzorech" ale nebudu se dopředu zavazovat k tomu, že je budu kdykoli jednoznačně aplikovat ať je situace jakákoliv.

A osobně vnímám velký rozdíl mezi referendem k celostátním, či mezinárodním problematikám a referendy sloužícími ke zjištění názoru v užší skupině, například na komunální úrovni, kde je mnohem lépe definovatelný problém a možná řešení jsou i mnohem srozumitelnější těm, kteří se budou v referendu klonit k tomu či onomu řešení.  V úrovni konkrétní, jednoduché otázky na politické či odborné úrovni komunálního rozměru je pro mne referendum mnohem pochopitelnější a přijatelnější, než referendum, které by mělo nahradit názor zákonodárného sbor, který je volen právě proto, aby delegovaným způsobem převzal nejen kompetenci ale i odpovědnost. V opačném případě zrušme volby, senát, vládu…a veškeré rozhodování o věcech veřejných přenechme referendům – odpovědnost přenesme na amorfní masu anonymních účastníků referenda = nikdo nebude za nic odpovědný = chaos = konec….