Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.07.2017 21:58:52 - silviticus

Polsko a Maďarsko

Je podle Vás v Polsku a Maďarsku demokracie v ohrožení a směřují tyto dva státy k autoritářským režimům a směřují na Východ, nebo naopak se jedná o legitimní oprávněné reformy vlád, kteří jen konají své předvolební plány, za které byli většinově zvoleni ve svobodných volbách? Názory politiků i politologů se rozcházejí, jaký na to máte názor Vy? Měla by ČR případně jednání těchto zemí odsoudit, nebo by bylo naopak příhodné se inspirovat a podobné reformy zavést i u nás? Ze strany EU a neziskových organizací jsou v Polsku kritizovány: reforma soudnictví, nový jednací řád Sejmu, novela zákona o právu shromažďovacím, zákon o televizi, zákaz potratů, omezení vlivu ekologických a neziskových organizací, povinné podíly národních potravin, odmítání některých bruselských byrokratických směrnic, odmítání uprchlíků. V Maďarsku: zákon o vysokých školách, omezení vlivů organizací, odmítání uprchlíků a některých směrnic EU a tvrdá kritika EU, postoj k Rusku. PS: Polsko je k Rusku velmi kritické.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.07.2017 7:34:17 - Ing. Antonín Seďa
 Nechci se vměšovat do vnitřních záležitostí našich spojenců a je jejich záležitostí ,kam směřují a kohosi zvolí. Zároveň však platí,že obě země jsou členy EU a NATO ,ve kterých platí podmínky a jisté principy demokracie a občanské společnosti. Je také zřejmé ,že současné vládní strany v Polsku a v Maďarsku prosazují legislativu,která prosazuje spíše posílení autorit a omezuje práva opozice či nezávislost soudů. V jakém rozsahu je to v rozporu s legislativou a principy EU je věcí současného šetření EK.