Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.08.2017 0:44:29 - Gudrun

Ústavní změny

Jste pro snížení poměrně vysoké volební klauzule, která je dnes nastavena na 5% a mnoho občanů tak nemá ve sněmovně své zástupce. V mnoha evropských zemích je tato klauzule nižší - 3 nebo i 2%. Podle výsledků voleb by pak byly přepočítány mandáty (tyto malé strany by měli samozřejmě jen několik poslanců, např. výsledek 4,5% - 4 poslance, 3% - 3 poslance, 2,02% - 2 poslance). Vím, že v minulosti (před 10, 15 lety) moc stran výsledek mezi 2 a 5% nemělo, ale teď je to jiné, takový výsledek pravděpodobně dosáhne hned několik stran - Piráti, Zelení, Svobodní, Realisté, možná i Top 09 nebo SPD (pokud nepřekročí 5%). Stejně tak koalice KDU + STAN je 10% příliš vysoká laťka. Také si myslíte, že by se to mohlo snížit? Stejně tak počet podpisů na kandidaturu prezidenta, který je 50 000 ověřených podpisů je příliš mnoho (To zvládnou nasbírat jen 3 lidi - Zeman, Horáček a Drahoš). A stihnete ještě projednat zvýšení pravomocí NKÚ? Jaké jiné ústavní změny byste podpořil?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.08.2017 9:16:04 - Mgr. Daniel Herman
Vážený pisateli,současná Poslanecká sněmovna je na konci svého mandátu. Budeme mít zasedání pravděpodobně již pouze v září a nedá se tedy předpokládat, že bychom stihli projednat nějaké nové věci. Spíše se budeme snažit dokončit některé věci v běhu.Co se týká Vašich dotazů na volby, to je jistě téma k zamyšlení. Pětiprocentní hranice se mi však zdá rozumná a byl bych pro její zachování.