PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.08.2017 13:39:58 - pozor na politiky

válečné reparace versus církevní restituce

Zdravím,chtěla bych od Vás vědět,jak to vlastně bylo s váleč.reparacemi? My jsme ostrouhali,podle všeho ostrouhali i Poláci. Naši politici říkají ,že vše je už více než 70 let nazpět a že se máme držet Česko-Německé deklarace atp. Když to srovnám s cír.restitucemi /a ty mě sakra leží v žaludku/,tak na ty
pozdě nebylo.Tak mi připadá,že to co stát vydře na daních z nejchudších,tak velice snadno rozdává,ale aby politici "zabrali" a něco vymysleli s reparacema,tak na to nikdo neslyší.K čemu vlastně je vůbec nějaká řeč o vál.reparacích,když se neplní. To cír.restituce,vykupovat vepřín v Letech,dotace pro ty nejbohatší tak to zaplatíme my,dolních 10 mil. z mizerných platů.Ten památník v Letech je pietně dobře ošetřen.Mě připadá,že jde o to zase někomu narvat peníze do předžaludku přežvýkavce a že to bylo slíbené nebo koupené již dávno. I ty válečné reparace,k čemu vlastně jsou?
Děkuji za odpověď a přeju hodně zdraví!

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.08.2017 11:12:52 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Téma reparací za druhou světovou válku je na román, který se sem nevejde. Byl by i o "studené válce" a Německu rozděleném jejími původci, konferenci z prvé poloviny 50. let, odpouštějící SRN značnou část reparací - i spoustě dalších otázek. Ti, kdo namítají, že za věcí byla učiněna tečka, sice (jakkoli se nám to nemusí líbit) v principu mají pravdu. Podle mne ovšem jen za jedné, a to velice důležité podmínky - že to samé Německo, jemuž se odpustilo tak neuvěřitelně velkoryse, nezkusí samo uplatňovat troufalé finanční nároky vůči zemím, jimž reálně vzato stále dluží. A právě to se teď děje pod hlavičkou "sankcí", jimiž nám za neposlušnost v otázce "kvót" vyhrožuje EU, kde má Berlín hlavní slovo. A památník v Letech místo vepřína, jehož majitel bude odškodněn z našich daní (tak jako v desítkách jiných případů, kdy si "elity" polepšily na náš úkor za své vlastní pomatená, ne-li zkorumpovaná rozhodnutí)? Podobných táborů bylo v "protektorátu" mnohem víc. Teatrální kousky kolem nich nikdo nepořádá. Peníze, vynaložené na drahé gesto v Letech, by posloužily nepoměrně lépe, pokud by za ně vznikla pracovní místa pro dnešní romské spoluobčany, vržené "sametem" o víc než půl století zpět. S tím "předžaludkem přežvýkavců" je to výstižná metafora. I pro stovky a stovky mnohem vážnější a dražších kauz.