Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.08.2017 14:30:46 - laco

Arabské barevné revoluce

Tereza Spencerová: "Jen se na to podívejte, v Sýrii to Asad asi už fakt ustojí, v sousedním Libanonu je Hizballáh za politického „kingmakera“, v Egyptě vládne někdejší maršál Sísí, který si byl před podáním kandidatury na prezidenta pro požehnání u Putina, v Iráku šíitská vláda tíhne k Íránu, který se v letech po arabském jaru proměnil v regionální velmoc, bez které se toho v oblasti moc prosadit nedá, a nezapomínejme ani na Erdoganovo Turecko, které stále více míří k Eurasii, a do toho se všude ekonomicky vsouvá Čína… A k tomu ještě Libye? Nový svět, který už nebude Západu jen poslušně přikyvovat. Průšvih! Slušně řečeno. Kdo nás ještě bude brát vážně?" Jak Vy hodnotíte výsledky arabských barevných revolucí, podporovaných Západem v čele s USA?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.08.2017 20:07:15 - Ing. Antonín Seďa
 Arabské jaro se stalo hnutím lidí, kteří nebyli spokojeni se svými vládami a režimy. To, že v řadě zemí, se tyto akce změnily v občanskou válku či teror, je věc jiná. Evropa jasně deklarovalal a deklaruje podporu demokratickým silám. Problém ovšem je, že v těchto zemích je pojetí demokracie, té evropské, opravdu cizí. Podle mého názoru Asad již v Sýrii vládnout nebude, Lybie bude stabilizovaná, tak jako Irák. Mocenské zájmy Ruska, Číny a USA tu byly vždycky a vždy budou. Já osobně bych byl nejraději, aby ozbrojené konflikty skončily a aby se situace v těchto zemích stabilizovala. To, že je zejména na Blízkém a Středním východě nestabilita, není jen otázka polsedních deseti let. Ta nestabilita je zde několi desetiletí a obávám se, že hned tak neskončí. To, co je důležité, je porážka ISIL a mezinárodního terorismu. A na tom se všechny tři mocnosti i EU snad shodnou.