Ing. Michael Canov

  • SLK
  • Liberec
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.08.2017 11:41:49 - Martin Beneš

volby-kampaň

Proč stát dohlíží nad transparentností kampaně až když se vyhlásí datum voleb, když kampaně většinou začínají mnohem dříve? A to do té doby může kandidát utrácet jak chce, ale utracené peníze se počítají až od vyhlášení voleb? A jak je to v případě třeba krajských návštěv prezidenta - to je kampaň nebo ne? Kdo o tom rozhodne? A poslední otázka, která se týká prezidentské volby. Když teď nějaký kandidát získá podporu poslanců, ale ti mandát neobhájí, může se o jejich podporu kandidát opřít nebo musí sbírat podpisy, jako ostatní, co podporu poslanců nezískají? Omluvám se za množství otázek, ale souvisí spolu

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.08.2017 16:02:34 - Ing. Michael Canov
 Dobrý den.1) Tak to stanovuje zákon. Ano, do doby vyhlášení voleb (vyjitím ve sbírce zákonů), může kandidát utrácet jak chce, protože to není ze zákona volební kampaň a on ze zákona ještě není kandidátem. 2) V případě, že Úřad bude mít právní názor, že jsou krajské návštěvy prezidenta kampaň, uloží ve správním řízení prezidentovi zákonné sankce (pokud prezident nebude náklady jako kampaň vykazovat). Ten se může bránit u soudu a tam se rozhodne (lze očekávat vzhledem k odvoláváním či žalobám nespokojené strany sporu, že finální rozhodnutí udělá až Ústavní soud). V případě, že Úřad nebude mít právní názor, že se jedná o kampaň, tak se nebude dít nic (ledaže by některý občan žaloval Úřad pro nezákonnou nečinnost). Dle názoru ústavního právníka Gerlocha (který se z ústavních právníků dle mých poznatků zatím k tomuto vyjádřil jako jediný) se nebude jednat o kampaň, vzhledem k tomu, že prezident vykonával krajské návštěvy pravidelně po celé své volební období (pokud na nich nebude ani prezident ani pro něj nikdo jiný z přítomných politiků, které navštíví, tzn. hejtman či starostové, agitovat či agitaci nepovede někdo prezidentem pověřený (z protokolu Hradu apod)..       3)  Rozhodující je, zda poslanec byl poslancem v den svého podpisu (datum podpisu je povinnou součástí).