MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.08.2017 9:45:49 - Radka J.

Pes chcípá. Neumírá, poučil Bělobrádek

,,Zvířata uhynou, pojdou, chcípnou (u nich to nemá vulgární podtext), padnou, zhasnou, jsou zabita, poražena... Dávat zvířatům lidské vlastnosti a používat u nich lidské výrazy (umírat, jídlo, jíst, kakakat atd.) je modernistické, levicové a liberální a hodí se k městské eko-etno-bio vychrtlině s korálky na krku, náušnicemi v nose, pupku a obočí, s plandající sukní (lunty) a pijící čaje z misky". Co je na tom špatného, že většina z nás bere psa jako člena rodiny a tak o něm i hovoří? Podle jaké dedukce jste došel k tomu, že daný člověk je levičák? Já jsem třeba bývalá volička pravice, nyní hledám alternativu. Viděla jsem ji ve vás, ale jestli smýšlíte takhle... Je mi třicet a žádný piercing ani tetování nemám. Ano jsem z města. Miluji ale svého psa a udělala bych pro něj vše. Zrovna nedávno mého psa napadl zezadu jiný pes a jak jsem se ho snažila chránit, ten druhý pes mě kousl. Bolí to, ale udělal bych to znovu. Odsoudíte mě za to jako tu dívku?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.09.2017 16:57:02 - MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA
Pěkný den s Lucií Sulovskou jsme si vše vyjasnili. Velmi konzervativní katolická blogerka mluví o zvířeti jako o člověku. Přitom před pár dny dávala k dobru na FB k podobnému tématu. To je pointa. Proto jsem si z ní utahoval. Nemyslel jsem to zle.

Nechtěl jsem jí ranit a hlavně mě mrzí, že ona se stala terčem napadání, to nebylo mým úmyslem. Moji omluvu a vysvětlení přijala. Na rozdíl od mnohých hulvátů, kteří mě sprostě i ji napadali, je to kultivovaná a velkorysá mladá dáma.  Zvíře není člověk a člověk není zvíře. Tolik ke křesťanské nauce.  Za výraz "zvíře umřelo", bych měl na veterině u zkoušky problémy. Dobře si na takovou situaci vzpomínám, když jsem seděl na potítku a kolega byl zkoušejícím jednoznačně opraven. Zvíře má svoji důstojnost, není ani běžná věc, ale ani člověk. Umírají pouze lidé. A možná včely. Zvířata uhynou, nezemřou. Tak mě to učili doma, táta je veterinář a máma zemědělská inženýrka. Profesně jsem několik let působil v ochraně zvířat proti týrání, napsal jsem na to téma vědeckou práci.

Popisuji to i v knize Na život! Přes mnoho tisíc čtenářů, to žádné negativní reakce nevyvolalo. Přidávám citaci: „ Naše doba je podle mého názoru přehnaně korektní. Některá spisovná slova interpretuje jako neslušná v situacích, kdy ve vulgárním kontextu užita nejsou. Například zvířata nejedí, ale žerou. U lidí je to vulgární, u zvířat spisovné. Obdobně zvířata neumírají, ale hynou, zdechnou dokonce i chcípnou (byť toto slovo se už moc nepoužívá). Proto se kadáverům, padlinám, zkrátka tělům uhynulých zvířat říká chcíplina. Nicméně to je jazykový vývoj a dnes u zvěrolékaře už běžně slyšíte, že pejsci kakají, papají a čurají. Pak se není co divit, že původní slovník veterináře může na politické scéně způsobit rozruch…"

Kniha je k dispozici online: http://www.kdu.cz/ostatni/na-život