prof. Ing. Simeon Karamazov, Dr.

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.09.2017 14:46:36 - susan

stávka

Platy učitelů, lékařů, policistů, hasičů .... by se měli určitě zvednout, o tom žádná. Ale není přeci možné, aby před volbami nebo jako třeba teď, když děti nastupují do školy, zkoušeli politiky vydírat a slušné lidi si brát jako rukojmí.Můj dotaz - jak tomu budete chtít zabránit - předejít?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.09.2017 12:43:59 - prof. Ing. Simeon Karamazov, Dr.
Dobrý den,

jedná se o velmi složitý dotaz, neboť právo na stávku je zakotveno v Listině základních práv a svobod, přičemž podrobnosti mohou upravit jednotlivé zákony. Jedinou možností, jak stávce zabránit a zároveň nenarušit ústavní povahu tohoto práva, je stávce předcházet. Toho se přitom nedá docílit jinak, než vyjednáváním, z něhož odchází obě strany spokojené. Co se týče Vámi zmíněných povolání, ve společnosti panuje všeobecná shoda, že tato povolání jsou finančně i jinak nedoceněná. Že tento stav musíme napravit, víme všichni. Na druhou stranu si každý musí uvědomit, že platovou revoluci udělat nemůžeme, musíme přeci postupovat i s ohledem na stav veřejných rozpočtů. Jedinou možností, kterou já osobně vidím, je shoda napříč politickým spektrem na dlouhodobém plánu na tom jak postavení osob vykonávajících Vámi zmíněná povolání řešit. Této dohody se samozřejmě musí dosáhnout i ve shodě se zástupci daných povolání. Závěrem jen upozorňuji, že právo na stávku podle Listiny základních práv a svobod nepřísluší příslušníkům ozbrojených sil a příslušníkům bezpečnostních sborů.