Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.10.2017 13:30:48 - MikiZ

Podpořil byste změnu volebního systému?

1. Nebylo by lepší zavést možnost panašování? Pro mě je třeba možná důležitější osobnost kaniddáta než to, za koho kandiduje. Stejně značná část kandidátů ani nejsou členy dané strany
2. Nebylo by lepší, kdyby se volilo jen v jendnom volebním obvodě? Zase téměř v každé straně je někdo schopný, koho si lidé váží, mají k němu důvěru, ale volit takového politika nemohou protože kandiduje v jiném kraji než oni volí.
3. Máte nějaký vlastní návrh, nebo jste se současným volebním systémem spokojen?
Děkuji a volbám zdar

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.10.2017 8:47:58 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz. Změna volebního systému je vždy velmi složitá, protože je k ní potřeba konsenzus na politické scéně a volební systém musí být v souladu s platnou ústavou. Panašování není řešení, protože pak by jste rozhodovali pouze o osobách a nikoliv o programu. A to je velký problém nejen pro sestavování vlády či vytváření programového prohlášení, ale vůbec pro získání podpory v poslanecké sněmovně. Zároveń tento systém stírá politické rozdíly jednotlivých politických stra a politiků. Já bych v současném systému udělal dvě změny. Tou první je volební bonus , řekněme, deseti poslaneckých křesel pro vítěznou politickou stranu. To aby se usnadnila tvorba koalice. Tou druhou je změna procent pro vstup do poslanecké sněmovny z dnešních 5% na 7%. Ale možná, že nejlepším řešením by byla komplexní změna voleb, kdy by se do poslanecké sněmovny volilo většinovým systémem v malých obvodech. A do senátu by se volilo poměrně v jednoltivých krajích. Protože dnes je problém ten, že se jednotlivé obvody senátorů prolínají mezi kraji, což není vhodné.