ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.10.2017 15:45:37 - občanzDomažlic

práce senátora

Můžete mi prosím popsat náplň práce senátora? Pan Hlavatý, nyní už exsenátor tvrdí, že je časově nenáročná. A mě udivuje, že je tato funkce i přesto tak dobře placená. Jestli jak říká pan Hlavatý práce v senátu umožňuje senátorovi zastávat i další významné funkce, proč senátoři nepracují zadarmo? Evidentně se uživí i tak dobře.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.11.2017 10:29:01 - Ivo Valenta
 

Dobrý den,

děkuji za Vás dotaz. Tady jasně vidíte, že různí lidé přistupují k práci různě. Ostatně tak je tomu asi ve většině profesí. Podle mé=ho názoru je právě senátora rozhodně méně náročná, než například práce poslance. Senát se schází jednou do měsíce, k tomu zasedají výbory a kluby. Nicméně účast na těchto akcích není samotnou náplní práce senátora.

Velmi důležitou součástí je projednávání zákonů. A zde nestačí jen zvednout ruku pro nebo proti jejich přijetí. Pokud senátor svou práci bere opravdu zodpovědně, nechává si k nim například vypracovat odborné právní analýzy a podobně tak, aby mohl zodpovědně vyhodnotit dopady a přínosy dané legislativy.

Další rovinou je fakt, že je senátor „velvyslancem“ regionu, za který byl zvolen, musí tedy hájit jeho zájmy, prosazovat rozvojové projekty a samozřejmě mít schůzky s občany, zástupci obcí a řady dalších institucí.

Pakliže senátor není aktivní, může se mu zdát, že je práce nenáročná.

Co se týká vaší zmínky o platu, za výkon senátorské funkce (a ani funkce krajského zastupitele) já osobně nemám ani korunu. Platu jsem se chtěl vzdát hned po zvolení, bohužel to však není možné. Proto mé politické příjmy jsou do poslední koruny automaticky posílány na účet Studijního fondu, který podporuje nadané studenty „mého“ regionu.

S pozdravem

Ivo Valenta