JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.10.2017 17:09:40 - hanka45

Prosím Vás,můžete mě vysvětlit,co je abolice ?

Jak to navazuje na ˇUstavu ČR apod. Děkuji !

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.11.2017 20:35:21 - JUDr. Miroslav Antl
 Abolice je jednou z pravomocí prezidenta republiky, upravenou článkem 63, odst. 1 písm. j) Ústavy ČR, podle něhož „Prezident republiky dále nařizuje, aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo.“… Je to vlastně milost nezahájením či nepokračováním v trestním stíhání, přičemž dle dalších odstavců inkriminovaného článku Ústavy ČR vyžaduje takové rozhodnutí prezidenta republiky ke své platnosti spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády s tím, že za rozhodnutí odpovídá vláda.

V trestním právu má „aboliční rozhodnutí“ procesní dopad v § 11 odst. 1 písm. a) trestního řádu, kdy „Trestní stíhání nelze zahájit, a bylo-li již zahájeno, nelze v něm pokračovat a musí být zastaveno, nařídí-li to prezident republiky, uživ svého práva udílet milost nebo amnestii.“. Znamená tedy jasnou nepřípustnost trestního stíhání, na kterou musí orgány činné v trestním stíhání okamžitě reagovat odložením trestního stíhání, které ještě nebylo zahájeno, a v případě, že již trestní stíhání zahájeno, musí jej státní zástupce (v přípravném řízení) a soud (v řízení před soudem) zastavit.