Bc. Vojtěch Pikal

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.11.2017 12:58:10 - Monika Řeh.

školství

Chápu, že je pro vás důležité, a proč je obecně důležité mát zrovna post předsedy výbory? I když budete jen členy nebo nečleny, můžete přeci měnit zákony. Nebo ne? A druhá věc, budete prosazovat povinnou výuku programování? Slyšela jsem, že ve Skandinávii tomu tak je. Dokonce jsem viděla reportáž o tom, že se programování dá učit zábavnou formou i malé děti. Děkuji Řeháčková

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.09.2018 15:33:01 - Bc. Vojtěch Pikal
Dobrý den paní Řeháčková, děkuji za Vaši otázku. Téma školství je pro nás nesmírně důležité. Kvalitní vzdělání pro všechny musí být politickou prioritou. Obsah výuky je nutné přizpůsobit potřebám života v 21. století. Chceme školu, z níž vychází mladí lidé se zdravým sebevědomím a schopnosti orientovat se v rychle se měnícím světě. Ve všech školách by se děti měly učit základům právního systému, finanční gramotnosti, mediální gramotnosti i kritickému myšlení. Široce pojatá kyberbezpečnost by měla být také součásti výuky. Co se týká první otázky – podle Jednacího řádu předseda je povinen svolávat schůze výboru, navrhuje pořad jednání výboru a dobu a způsob projednávání jeho jednotlivých bodů. Předseda výboru má tedy obrovskou sílu v tom, že výbor svolává, řídí jeho jednání a určuje jeho pořad. Může tak silně ovlivnit které návrhy a v jaké podobě z výboru do Sněmovny vypadnou a hlavně jak dlouho to bude trvat. Samozřejmě že zákony můžeme měnit i jako řadoví členové. Ve výborech a podvýborech sedí zástupci jednotlivých poslaneckých klubů a představují tam postoje strany k danému tématu. Zákony tedy mohou samozřejmě měnit i nečlenové výborů a podvýborů, ale prostřednictvím svých zástupců (členů) a pozměňovacích návrhů.

.