Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.11.2017 13:11:09 - laco

Poslanci a senátoři - bozi s privilegii

Při volbách do obecní a krajských zastupitelstev i do parlamentu má hlas obyčejného občana stejnou právní sílu jako hlas poslance či senátora. Při výběru kandidátů na volbu prezidenta republiky má hlas poslance právní sílu 2500 občanů a hlas senátora právní sílu 5000 občanů. S ohledem na skutečnost, že jste se jako poslanec podílel na schvalování zákona o přímé volbě prezidenta se Vás ptám, proč jste z poslanců a senátorů udělali "Bohy", kteří oproti občanovi republiky mají v návrzích na kandidáty pro volbu prezidenta taková privilegia.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.11.2017 14:30:51 - Ing. Antonín Seďa
 Ale poslanec či senátor zastupuje daleko více lidí, než uvádíte. Vysvětloval to předseda Ústavního soudu ČR a jeho vysvětlení beru. Uvědomte si, že dříve se volil prezident na společné schůzi poslanců a senátorů. A to desítky let nikomu nevadilo. Nikdo ze zákonodárců nedělá Bohy. Vždyť kandidát musí osobně přesvědčit minimálně 20 poslanců a minimálně 10 senátorů. To také není jednoduché. A nakonec stejně budou rozhodovat občané. Jde opravdu jenom o kandidaturu. A možná, že je to v pořádku, protože takové nominace mohou zafungovat i jako demokratická pojistka.