Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.11.2017 13:05:31 - laco

Demokracie EU

Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.: "Političtí vězni jsou ve Španělsku a ne v Polsku. Španělsko vězní představitele katalánského národa, kteří chtěli realizovat právo svého národa na sebeurčení. Španělsko také trestně stíhá velitele katalánské policie Josepa Lluísa Trapera za to, že katalánští policisté málo mlátili své spoluobčany při referendu o nezávislosti Katalánska. Střílení do lidí pak zajistili kastilští centralističtí policisté z Madridu. V Polsku ani v Maďarsku žádné střílení do demonstrantů není. Jaká má Brusel vlastně kritéria pro demokracii?" Tak jako se ptá Zdeněk Koudelka, chtěl bych se i já zeptat Vás. Co to je ta demokracie? Střílení do lidí, zavírání lidí pro jiné názory (političtí vězni), popírání jednoho ze základních bodů Charty OSN - práva národů na sebeurčení. To vše je ta demokracie v podání EU?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.11.2017 15:12:31 - Ing. Antonín Seďa
 Po pravdě řečeno, demokracie má své chyby. Ale zároveň má také svá pravidla, podle kterých se řídí. Nejvyšším pravdidlem je v každé zemi ústava a pokud se porušuje, pak orgány činné v trestním řízení musejí konat. Tkaže rozdíl mezi Španělskem a Polskem či Maďarskem je právě v tom, že ve španělsku katalánská vláda, ale i další orgány porušily ústavní pořádek země. Oni to dopředu věděli, přesto konali. Přitom se mohlo jít pokojnou cestou diplomacie apod. Mimochodem, i za naší Českoslovesnké první republiky naši policisté stříleli do demonstrantů. Na straně druhé umožňuje demokracie svobodu projevu, což je často zneužíváno. Pak to mají orgány činné v trestním řízení docela složité a cokoliv udělají či neudělají, končí ostrou kritikou. Nikdo neupírá žádnému národu právo na sebeurčení, to ovšem neznamená, že je možno beztrestně konat proti zákonům té dané země. Nejde totiž pouze o právo, ale také o způsob, jak si tohoto právo domoci či jej vymoci.