Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.11.2017 9:29:14 - laco

Přijetí eura za měnu ČR

Europoslanec Jan Keller: „Nejsem odborník na ekonomiku a už vůbec ne na euro. Jenom vím, že Slováci, kteří euro už nějakou dobu používají, mají stejně lacinou pracovní sílu jako my, stejně nízké důchody jako my a fungují stejně jako my coby laciní subdodavatelé. Pokud přitom skutečně patří k tvrdému jádru EU, asi to nebude tak velké terno.“ Premiér odstupující vlády, Sobotka, ve svých posledních vystoupeních jednoznačně prosazuje přijetí eura za měnu v ČR. Jaký je Váš názor na přijetí eura jako měny České republiky v současném období.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.11.2017 6:12:41 - Ing. Antonín Seďa
 Otázku bych rozdělil na dvě části. Pokud jde o přijetí EURA obecně, tak jsem pro. Je to jediná možnost pro další rozvoj země a pro budoucí spolupráci s EU. Nejde přitom o nějakou společnou politiku, ale zejména o ekonomickou spolupráci. Nicméně podle mého názoru současná situace , a to přesto, že si plníme podmínky pro přijetí společné měny, ještě nenastala. Předně je třeba, aby kurz poklesl na minimálně 20 Kč za Euro, aby nebyli naši lidé škodní v rámci přepočtu. Ale hlavně je třeba vyjednat, že se na nás nebudou vztahovat závazky vyplývající z garancí. Tohle není fér pro nově přistoupivší země. V diskusi nad přijetím Eura se poněkud zapomíná na problémy, které způsobila ČNB se svým umělým udržováním kurzu na 27 Kč za Euro. Nejenže tato intervence stála miliardy korun, ale vysloveně oškubala naše občany. A podle statistik exportu moc nepomohla. Takže podle mého názoru to bylo špatné rozhodnutí ČNB, která tímto způsobem "bojovala" proti inflaci. Ovšem na úkor občanů této země. To byl daleko větší problém než ten, který popisuje Jan Keller. On přece ví, že nízké mzdy a to, že naše země je zaměřena subdodavatelsky, vůbec nesouvisí s přijetím Eura. Souvisí se špatnou politikou pravicových vlád a zejména špatně zvolené privatizace v devadesátých letech za vlády V.Klause.