PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.04.2018 16:59:34 - cibulka

hledám rozdíly

Proč se vlastně stále oslovujete soudruzi? A jaký význam mělo si změnit po revoluci název? K minulosti se moc z vás vyjadřovat nechce, a když už tak v žádném případě ne kriticky. V čem je třeba dnešní KSČM jiná, než byla KSČ? Nemyslíte, že měl prezident se svou kritikou KSČM na sjezdu pravdu nebo co na jeho projev říkáte? Chtěl jsem vám napsat už dřív, ale nebyl čas.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.04.2018 9:14:06 - PhDr. Josef Skála, CSc.
 Soudruzi je pozdrav, zavedený už sociální demokracií v dobách, kdy svému názvu ještě nedělala ostudu. K minulosti se vyjadřuji docela často. K tomu, co se naším jménem stát nemělo, velice kriticky. Zároveň ale se dvěma  "ale". To prvé připomíná, že jsme ze všech vlivných proudů jediný, kdo k podobnému pohledu našel čest a svědomí. A druhé - že v podstatě vše, co nám hyzdí minulost, mělo šanci jen díky brutální a zákeřné přesilovce těch, kdo chtěli naše hnutí a socialismus chtěli zlikvidovat stůj co stůj. Výroky pana prezidenta bráním v drtivé většině případů proti "pražské  kavárně". S velkou částí toho, co řekl na našem sjezdu, však mám docela vážný problém. Přišel tam agitovat za to, co radikální levici mění v její vykleštěnou atrapu. Ve snaze usnadnit vznik a stabilnější existenci vlády v čele s ANO. Nakolik byly v pozadí i jiné pohnutky - včetně těch vůči naší straně, které deklaroval už v 90. letech - ví jen řečník sám. Pokud jde o ten, který zmínil výslovně - tedy šanci na stabilní vládu - tady si pan prezident nadělil téma pro druhý díl svého bestselleru "Jak jsem se zmýlil v politice".  Skutečně stabilní vládě, která udrží mimo hru hlavní viníky loupeže tisíciletí, dá šanci jen skutečně suverénní a radikální levice.