Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.06.2018 13:27:04 - Voldánová

Ekonomika Ruska

Dobrý den, jak na tom Rusko po ekonomické stránce? Jsou tam jako u nás lidi, co žijí na hranici chudoby nebo v chudobě? Jaká je tam třeba průměrná mzda. Hledal jsem informace na internetu, ale jsou dost různorodé. Ptám se i proto, že si třeba Putin pořizuje tak drahé auto a přijde mi, že to moc nikomu nevadí. Přiznám se, že kdyby si takové auto pořídil někdo z našich politiků dost by mi to vadilo. A tak mě napadla otázka, zda si opravdu všichni Rusové žijí tak dobře?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.06.2018 22:13:00 - Ing. Jiří Dolejš

Rusko je jako velká země ekonomicky asi 12 na světě, ale přes svůj rozměr není žádnou hospodářskou velmocí, má nepříliš výkonnou, nedostatečně modernizovanou  ekonomiku, která hodně stojí na vývozu surovin. Jde o standardní kapitalistický systém, ve kterém sice stát kontroluje vybrané strategické obory, ale jinak jsou zde mocní oligarchové a soukromí podnikatelé, kteří koncentrují bohatství, rozšířená je i tradiční korupce.

Na opačném pólu společnosti jsou chudí lidé, kteří spíš přežívají ,bez perspektivy že se odrazí od sociálního dna. Nejde jen o průměr ale o profesní i územní diference v příjmech a také o úroveň veřejných služeb (sociální zabezpečení). V tomto ohledu je situace v Rusku horší než u nás (Rusko je také v žebříčku ekonomické úrovně až na 50. místě na světě a sociální rozdíly jsou příkřejší). Viz např. tyto průzkumy https://wciom.ru/index.php?id=236&uid=116289

Projevy života v snobském luxusu tzv. nových Rusů (zbohatlické vrstvy) jsou tam nepochybně výraznější, jistý byzantinismus v chování tamních báťušků by asi v našem plebejštějším kulturním prostředí vzbudil odpor, ale nechci vynášet příliš autoritativní soudy - je to spíš odhad.