Ing. Michael Canov

  • SLK
  • Liberec
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.06.2018 13:10:37 - Ema Zenková

Maturita z matematiky

Dobrý den, chápu dobře, že se zabýváte problamtikou školství? Co si myslíte o státních maturitách z matematiky? K čemu třeba studenti humanitních oborů potřebují matiku? Pro ně je lepší znát třeba cizí jazyk. A nemyslíte, že by mnohem prospěšnější bylo matematiku žáky skutečně naučit a pak třeba zavést takovou zkoušku? Je evidentní, že dost žáků má s matikou problém. Co když to není jen v nich, ale i třeba ve výuce? A není jádro pudla už na základních školách, které se v úrovni vzdělávání dost liší a nikdo to moc neřeší? A dohánět to na střední škole může být dosti obtížné ne-li nemožné. Ema

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.06.2018 19:04:10 - Ing. Michael Canov
Dobrý den, jsem senátor, tak se zabývám z titulu této funkce i problematikou školství (ale nejsem členem školského výboru). Jinak jsem středoškolský učitel s aprobacemi na chemii, fyziku a matematiku (dosud i při senátorování 2 hodiny týdně učím na gymnáziu Jeronýmova Liberec chemii). Jsem zastáncem povinných maturit z matematiky a to především proto, že matematika prostupuje prakticky každou lidskou činnost od narození do smrti. A navíc má zcela nezastupitelnou roli pro logické myšlení.  Pokud student není schopen z matematiky odmaturovat, pak maturitu nemá mít.  Vzhledem k tomu, že Gaussovu křivku nelze ošálit (ani sebelepší výukou), je zřejmé, že při současném obrovském procentu maturující mládeže nemůže být logicky určitá část úspěšná (i při zachování minimální alespoň jakéž takéž úrovně maturity z matematiky, která by měla být dle mého názoru vyšší).  Je ovšem dle mého názoru lepší si přiznat, že procento úspěšně maturující mládeže má být nižší, než si lhát, že úroveň všech maturantů odpovídá nezbytné úrovni, když maturita z matematiky povinná není. Omlouvám se, že jsem Vás svojí odpovědí nepotěšil, ale věřím, že je pro Vás cennější znát můj názor než abych se snažil vyhovět názorům Vašim (které jsou z vašich otázek zřejmé), které v této problematice nesdílím.