Ing. Miroslav Kalousek

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.01.2011 16:59:34 - straka

Ministr financí Miroslav Kalousek odpověděl na dotaz maďarské důchody

Dobrý den pane ministře. Posledních pár let se pořád mluví o důchodové reformě a soukromém spoření. Ale kdo nám zajistí, že za čas neskončíme jako v Maďarsku? Tamní vláda znárodnila soukromé úspory Maďarů na důchod, čímž je prakticky ožebračila.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.01.2011 14:36:02 - Ing. Miroslav Kalousek
Rozumím Vaší obavě. Nicméně podobný problém se může týkat nejen kapitálového pilíře, ale také pilíře průběžného. Představte si například, že stejně tak se může jakákoli vláda s pohodlnou většinou v parlamentu rozhodnout, že z důvodu úsporných opatření sníží důchody o třetinu. Nebo v případě, že se země z důvodu neodpovědného hospodaření dostane do dluhové pasti, drastické snížení důchodů je jedním z podmínek půjčky od Mezinárodního měnového fondu (nikdo jiný danému státu již nechce půjčit). To znamená stejnou nejistotu poplatníků. Jediná obrana proti tomu je volit odpovědné politiky a nepopulistické politické strany.