Ing. Stanislav Blaha

Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • ODS
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.07.2018 11:02:12 - Jungmann

Změna ústavy

Dobrý den. I když by měl, je jasné, že Babiš nepůjde proti Zemanovi a úplně tím porušuje ústavní zvyky nebo dokonce ústavu, není na čase ústavu změnit tak, aby prezidenta pro porušení Ústavy mohl žalovat kdokoliv? Proč může jen premiér? Podle mě se musíme připravit na horší časy. Po Zemanovi s Babišem může přijít i někdo horší a jestli tu je možnost, aby si každý tak důležitý zákon vykládal jak chce, neměl by se přinejmenším upřesnit? Jungmann

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.08.2018 12:55:09 - Ing. Stanislav Blaha
Dobrý den. Do Ústavy bychom měli vstupovat co nejméně. Je k tomu velmi mnoho dobrých důvodů. Naprosto s Vámi souhlasím, že se nyní tvoří precedenty. Nicméně není zakázáno, aby například ústavní soudci kolektivně nebo individuálně zveřejnili svůj odborný názor na jednání ústavních činitelů, aniž by je k tomu někdo oficiálně vyzval. Bylo by tak zcela jasné, jak by v případě podání žaloby na velezradu, nebo hrubé porušení Ústavy, nebo kompetenčního sporu apod. ÚS rozhodl. Podle mého názoru by to výrazně kultivovalo ústavnost jednotlivých kroků. Žalobu na velezradu podává Senát a žalobu na hrubé porušení Ústavy podává Senát se souhlasem Poslanecké sněmovny, čili to rozhodně není pouze na premiérovi. Domnívám se proto, že většina senátorů v této chvíli nepovažuje kroky Miloše Zemana za protiústavní, jinak by už nepochybně konali. Přiznám se, že já osobně pochybnosti mám. Kolegové senátoři za ODS mají rovněž pochybnosti. Možnost žaloby od kohokoli bych zcela jistě nepodpořil, protože by to vedlo ke kolapsu ústavního soudnictví.