Ing. Stanislav Blaha

Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • ODS
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.07.2018 7:18:00 - Damph

Proč ODS nebojuje více proti migraci?

Chtěl bych se zeptat: ODS je proti migračním kvotám, proti nelegální migraci, dokonce na volební kalkulačce je že jste proti přijímání muslimů. Proč tedy není ODS více slyšet když europarlament souhlasil s Globálním paktem OSN o migraci? Když jsme podepsali Marrákešskou deklaraci? Nebo když ministr Metnar 5.června na Radě ministrů EU jednal o Dublinu 4, tak 7 zemí nesouhlasilo s Dublinem 4, ale on se vůči tomu nevymezil? Proč se ODS více neozve, že tohle je špatně?
František Černoch

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.08.2018 9:34:41 - Ing. Stanislav Blaha
Děkuji za otázku, pane Černochu. Globální pakt o migraci je akcí OSN a členských států. Europarlament pouze deklaroval své většinové stanovisko, ale podpis pod dohodu musí dát národní státy. S obsahem paktu souhlasily všechny členské státy OSN s výjimkou USA. Maďarsko nyní zvažuje, že by se nakonec k paktu nepřipojilo. Vláda nekonzultovala text paktu s opozičními stranami (čili ani s ODS), avšak domnívám se, že s textem samotným by asi neměla většina politických stran problém. Jiná věc jsou následné dopady na přijímání legislativy, čili národní politika v oblasti migrace. A tady panuje většinová shoda o veliké zdrženlivosti v přijímání migrantů, resp. udělování azylu. Česká republika je nesmírně konzervativní v oblasti azylového řízení. Počet žadatelů o azyl v České republice je velice nízký - i z toho důvodu, že počet udělených azylů se pohybuje v řádu desítek (!) za rok. Nehledě na to, že největší skupinou žadatelů jsou u nás Ukrajinci. Podle mého názoru je tato dlouhodobá politika státu v zásadě správná, byť ji v některých konkrétních případech (neudělení azylu čínským křesťanům) považuji za příliš tvrdou. Samotné azylové řízení na udělení azylu nemá žádný vliv. ODS nepodpoří nějaká změkčení azylového řízení, ale pravda je, že to ani není na pořadu dne. Vláda nic takového nenavrhla a ani se nechystá navrhnout.