MUDr. Věra Procházková

  • ANO 2011
  • Karlovy Vary
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.07.2018 15:06:59 - Zamlíková

Eutanazie

Dobrý den, podle mě jste se pustila do hodně nelehkého tématu. Myslíte, že než vyprší váš mandát, bude u nás legální? Jedná o tom nějaká komise-odborníci. A nemyslíte, že by bylo dobré odpovídat i na dotazy lidí z ulice? Všimla jsem si, že nejsem první, kdo se vás na to ptá. Mě by totiž zajímalo, kdo by o tom provést eutanazii rozhodl a za jakých podmínek? Co když se neshodne třeba manžel s tchýní? Anebo bych musel přededm sama podepsat, že v případě, že už mi nebude pomoci, tak že chci odpojit od přístrojů? A co vás vůbec vede k tomu, že jste se do tohoto tématu pustila?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.11.2018 20:16:22 - MUDr. Věra Procházková

Dobrý den,

předem omluva, jako všem zde, za to, že odpovídám pozdě. Nebudu se vymlouvat, prostě mám málo času a volím priority. Na některé Vaše dotazy jsem odpověděla již níže.

A k Vašim dotazům: Mám pracovní skupinu složenou ze tří právníků včetně ministerstva spravedlnosti a zdravotnictví a etického ústavu, dále jedné novinářky, dalšího právníka, který připravoval minulou normu, která nebyla dokončena a já jsem lékařka, anestezioložka s třicetiletou praxí na ARO, dále pracuji občas/dříve plně/v ambulanci léčby bolesti, 1,5 roku na hospicu a LDN a dosud na část úvazku jezdím na záchrance. Z toho je vidět, že mám opravdu rozsáhlé zkušenosti a můj tým je velmi kvalitní. Nyní máme za sebou několik pracovních sezení /1xměsíčně/a seminář, kde jsem představila paní, která doprovázela při asistované eutanázii svého partnera ve Švýcarsku. Po podrobné diskuzi jsme zvolili za základ našeho zákona lucemburskou normu. Je našemu systému patrně nejbližší.

A poslední dotaz: předem vyslovené přání a jejich registr by byl na základě /dobrovolných/  požadavků /lidí zpracován a byl by omezeně dostupný jen tomu, koho by jste si určila. Mohla by jste své přání kdykoliv změnit, či zrušit. Asi tak jak je dnes pro odběr orgánů. A vlastní zákon - chtěli bychom jej zpracovat tak, aby byl nezneužitelný. Ale vše se dá zneužít, a bez pravidel , které by zákon přinesl, je to nebezpečí, především pasivní eutanazie , ještě větší.

Zdravím, a budu se snažit odpovědět dříve, pokud se budete chtít ještě na něco zeptat. Názory "lidí z ulice" mi náhodou velmi pomohou , to mi věřte.