Mgr. Miluše Horská

  • BPP
  • Pardubice
  • místopředsedkyně Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.08.2012 9:10:07 - tina marková

náhradní rodinná péče

Jak vnímáte snahu ministerstva práce a sociálních věcí utlumit dětské domovy a většinu dětí převézt do náhradní rodinné péče? Novým pěstounům by za to byly pak vypláceny peníze, a tím by se dle předkladatelů zákona ušetřilo. Nestane se tak s dění prostředek byznysu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.07.2014 20:47:54 - Mgr. Miluše Horská
Dobrý den, paní Marková,profesionální pěstounství, které se v českém právním řádu objevilo díky novele zákona o sociálně právní ochraně dětí, vyvolalo hodně protichůdných reakcí. Pokud si proti sobě postavím velké instituce (dětské domovy, ústavy sociální péče, psychiatrické léčebny) a na druhé straně služby založené na komunitním a neziskovém principu, vyhrává u mě to druhé.V naší zemi žije ve všech formách ústavních zařízení asi dvacet tisíc dětí, z toho asi osm tisíc v dětských domovech. Je to smutné prvenství, které si Česká republika v Evropě drží. Ve vyspělých společnostech se o děti, o které se nemůže postarat biologická rodina, postará komunita prostřednictvím nestátních organizací. Náhradní rodinná péče se zde totiž osvědčila nejen jako levnější, ale pro dítě a jeho vývoj a výchovu také mnohem přirozenější a proto kvalitnější.Mám s českými neziskovými organizacemi mnoho osobních zkušeností a vím, že jsou to profesionální organizace, které dovedou zajistit kvalitní služby. Připravují budoucí profesionální pěstouny, poskytují služby pěstounským rodinám a jsou garantem kvality. Profesionální pěstouni musí projít psychologickými testy, jsou měřeni a váženi, a dokud chtějí zastávat tuto svou „společenskou funkci“, musí se účastnit pravidelných školení, coachingů a přezkušování. Rozhodně to nejsou snadno vydělané peníze, a proto věřím, že se děti rozhodně předmětem byznysu nestanou.