PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.09.2018 13:17:43 - Kladeňačka1

Děkuji Vám pane doktore Skálo za brzkou odpověď avšak budu Vám trochu oponovat

Dobrý den Vám přeji pane doktore Skálo . Dovolím si Vám trochu oponovat . Jistě minulé učebnicové , školní , režimní moralizování výchovu ke slušnosti poněkud zprofanovalo , avšak přece jenom . Kapitalismu jsou vlastní 3 děravé sítě mající vliv na mravní stav společnosti 1 děravou sítí jsou rodiče , kteří dnes nevychovávají své děti , 2 škola - ta už si s tím hlavu neláme a ani nic už nesvede 3 společnost , systém Harpagonismus je VLČÍ systém ten ještě více škodí než prospívá k řádné společnosti - Komunistická Čína je dnes kapitalistická , materialistická - též Harpagonská avšak od výchovy dětí Konfuciem neupustila a dobře dělá . Nejenom Harpagonovu násobilku by měly děti znát , ale i Konfuciovo " desatero " . Nedávno v ZOOMU či ČT 2 o čínské vesnici , kde vedou děti k recitaci Konfuciových zásad i v rozhlase a světe div se , žádná kriminalita , spokojení , přátelští , šťastní občané a když ti potom přijedou do agresivní Anglie , kolébky demokracie - ti jsou z milých Číňanů vedle.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.09.2018 11:28:06 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Jen směle oponujte, pravda se přeci tříbí právě v diskusi. Já Vám oplátkou nabídnu jiný podnět k úvaze. Ano  v Číně jsou i kapitalistické vztahy, řečeno slovníkem politické ekonomie. Nemají ovšem ani zdaleka monopol. Statky, vzniklé kolektivní investicí - práce, úspor a odložené spotřeby - si země rozkrást nenechala a čile je rozvíjí dál. Úplně jiná je tam i politická moc - a hlavně proto také situace ve školství, kultuře atd. V takovém prostředí má úplně jiné šance i morální kultivace společnosti. Krom jiného i díky tomu, jak tvrdý boj řídí stranické a státní vedení s chapadly korupce.