PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.10.2018 13:29:36 - oldo sumava

Zdravím,

prosím,můžete se vyjádřit k tvrzení,že jsme před mnichovem nebyli plnoprávným a suveréním státem,že naší armádu řídili francouzští generálové a bez svolení velmocí jsme se ani bránit nesměli?Z toho by plynulo,že velmoci v Mnichově měli na své rozhodnutí právo?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.10.2018 12:24:55 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Náčelník Francouzské vojenské mise v ČSR velel po řadu let skutečně i našemu generálnímu štábu. Sídlila u nás od doby krátce po vzniku samostatné republiky. Své poradce měla přičleněné i k nižším stupňům naší armádní hierarchie. A zázemí měla mimochodem právě v Milovicích, centrále Střední skupiny sovětských vojsk v ČSSR od roku 1968. Velmoci právo rozhodovat v Mnichově "o nás bez nás" formálně neměly. Fakticky tak ovšem postupovaly a český stát se tomu mohl postavit jen navzdory jejich postupné zradě a hrubým výhružkám E  Benešovi  (vřele doporučuji jeho Mnichovské dny) - a tedy za cenu obludných ztrát proti nacistické přesilovce. Paříž a Londýn se nepostavily ani za Polsko, které se Hitlerovi bránilo. Válku Německu sice vyhlásily, ale po řadu měsíců proti wehrmachtu nevystřelily jediný náboj.