PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.03.2019 20:49:26 - Ondřej Přibyl

Rumunsko před rokem 1989

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli povstání proti N. Ceaușescovi v Rumunsku bylo vyvoláno KGB? Někde jsem tuto informaci četl nebo slyšel, ale teď to nemohu nikde najít. Dále by mě zajímalo, proč Ceaușescu navštívil v roce 1978 Pol Pota v Kambodži. On nevěděl, jaké zločiny tam Pol Potův režim provádí? A poslední věc - četl jsem, že se Ceaușescovi podařilo do roku 1989 splatit zahraniční dluh i s úroky. Mohli to tak učinit i ostatní zadlužené země východního bloku (např. Maďarsko nebo Polsko), kdyby k tomu byla větší vůle vedení těchto států? Předem děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.04.2019 7:32:58 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Kdyby koncem 80. let žili Hegel nebo Marx, Caušescu by jim posloužil jako skvělá ilustrace jejich teze o dialektických přechodech protikladů. Roky to byl - míněno v rámci tehdejšího socialistického společenství - "trouble--maker". S postupem Gorbačovova díla zkázy se však přesunul do přední řady jejích agilních oponentů. Když Moskva slavila 70 let od Říjnové revoluce, po velkém mítinku přenášeném do celého světa uspořádala i uzavřenou debatu šéfů levicových stran a hnutí. Coby šéf mezinárodní organizace jsem tam byl pozván i já. Caušescu vystoupil s velice bojovným příspěvkem, alarmujícím proti hrozící autodestrukci. Gorbačov se mu přihlouple poškleboval. V rumunských strukturách skutečně nebyla žádná šarže, která by zinscenovala šaškárnu typu "mrtvého studenta" na Národní třídě. Převrat se tak dal provést jen podrazem, při němž přišla ke slovu i ostrá munice. Fakt, že šlo o "false-flag operation", kdy do Rumunů pálili jako první cizinci, tehdy pronikl i do řady západních médií. Nejen Caušescu, ale i jeho žena Jelena byli zavražděni po skandálním "rychlém soudu", uspořádaném ve stylu z Haškova fenomenálního románu. Nad záběry na jejich těla, pohozená jako v rasovně, se tetelilo blahem groteskní panoptikum "pravdy a lásky" i všichni ostatní simulanti "boje za lidská práva". Žen, zavražděných na upatlaný oltář "postkomunismu", bylo víc. Včetně manželky sovětského ministra vnitra Borise Puga. Ten by - nestát se obětí "mimosoudního" teroru spolu s ní - pohnal všechny budoucí "oligarchy" před spravedlivý soud dřív, než stačili rozkrást vlastní zemi. "Postkomunismus" vyhřezl z kloaky třeskutých darebáctví. Caušescu uvízl v dluhové pasti, do níž západní intrikáni vábili i československé vedení. Praha na ten špek neskočila. Rumunsko za tu "štědrou pomoc" platilo docela krutou daň. Své závazky však skutečně splácelo. Caušescu nebyl světec. V opozici proti Moskvě před Gorbačovem dělal i věci, kterým bych rozhodně nesekundoval. Převrat, který ho svrhl - a vražda jeho i jeho ženy - jsou však z ranku kolosálních ničemností. Rumunsko srazil do asociálního marasmu. Záplava květin, jimiž je zasypán Caušescův hrob, je prý v Rumunsku naprostým unikátem. Už skoro třicet let.