RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.04.2019 12:12:00 - kenyh

Pane europoslanče,

když víte co se vše investuje z peněz od EU, taky byste vedle toho mohl uvést, kolik do EU na všech poplatcích odvádíme. Možná, že bychom se pak divili, že bysme na tom sami byli líp.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.04.2019 11:55:00 - RNDr. Luděk Niedermayer

Dobrý den,
 
Moc díky za dotaz.  


V tomto ohledu vás rád odkážu na stránky ministerstva financí, které každoročně informuje, kolik Česká republika odvádí do Evropské unie a kolik naopak získává: https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2019/ceska-republika-ziskala-v-roce-2018-z-ro-34158


Jak můžete sám vidět, z členství v Evropské unii vyděláváme, vloni víc než 45 miliard. Je to podobné, jako kdybyste si chtěl opravit střechu. Zaplatíte za polovinu střešních tašek, zbytek vám ale doplatí vaši bohatší přátelé a sousedi. Jenom pak musíte doložit, že jste ty peníze neutratil třeba za pivo pro tesaře nebo za bazén s vířivkou. 


Občas se mě občané také ptají, kdy budeme tyto peníze, které z EU dostáváme, vracet. Tyto peníze, ale nebudeme vracet. Je to součástí toho, že Unie má ve svém genomu princip solidarity. Touto cestou se bohatší země snaží pomoci chudším, aby zvýšily svoji životní úroveň. Je v tom ale i ekonomická racionalita.


Mějte se hezky a s pozdravy 


Luděk Niedermayer 


PS: Mimochodem, dnes je už naše země na 90% životní úrovni průměru EU. Nikdy v moderní době se v naší zemi nežilo, v porovnání se zbytkem Evropy, tak dobře. A s tím, že jsme součástí společenství zvaného EU a že toto společenství je solidární a pomáhá svým slabším členům, to opravdu hodně souvisí...