PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.04.2019 21:59:34 - Kozmo

Poznámka k Vaší odpovědi na situaci v Rumunsku před rokem 1989

Vážený pane doktore, plně souhlasím s vylíčením vývoje politických změn v Rumunsku. K tomu pouze dodám, že jsem četl popis dění od francouzského novináře. Popisoval, jak se vytvářela atmosféra v zemi. Jak bylo manipulováno se zesnulými, včetně zesnulých dětí, tj. žádní zavraždění, jak se lhalo. Po jejich svozu na vybraná místa se pozvala západní televize, kde se vše vydávalo za teror tajné služby na údajný pokyn Caušesca,( což byl jeden z hlavních bodů obžaloby při tzv. soudu s Causescem), připravené zfalšované záběry potom vysílala jak místní televize, tak i západní atd. Vše přispělo k nenávistné atmosféře v zemi včetně připravených násilných akcí. Jednalo se jednoznačně o připravenou akci s využitím teorie ovládání mas. ( Stejně to hodnotil zmíněný novinář!) Má otázka zní, jakou máme jistotu, že podobný propracovaný scénář by nebyl realizován i u nás, při jiném vývoji jak v minulosti, tak v současnosti? Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.04.2019 23:18:37 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Pokud jde o francouzské novináře, demaskující obludný scénář v Rumunsku, patřil mezi ně i šéfredaktor vlivného Le monde diplomatique Ignacio Ramonet. Vedení strany a státu u nás čelilo v listopadu 89 velice brutálním výhružkám - včetně těch ze strany tehdejší východní supervelmoci. I to byl jeden z důvodů, proč odevzdalo moc tak rychle a bez odporu, který by stál za řeč. Tak civilizovaně to v našich dějinách neudělal ještě nikdo - zvlášť vezme-li se v úvahu i další vývoj. Síly poražené v únoru 1948 se mstily ještě řadu let i prostřednictvím všelijakých Mašínů a jejich hrdelních zločinů proti civilistům. Ti se pak netajili ani nad hrobem, že jimi chtěli vyprovokovat konflikt, vedoucí až ke třetí světové válce. Na konto dočasně poraženého socialismu nevytekla jediná kapka krve.