JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.05.2019 14:04:12 - Motto-motto

Zrušení vrchních státních zastupitelství a vrchních soudů

Co by to pro nás jako obyčejné lidi znamenalo? Podle mě tak budeme mít míň možností, jak se bránit. A je to podle vás dobrý nápad? Já bych nad tím mávl rukou, ale je divné, že dřív byly Benešová proti a teď je kvůli Babišovi pro. Přijde mi to tak, že když změna projde, určitě z toho pro nás neplyne nic dobrého. Nebo se pletu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.05.2019 22:11:26 - JUDr. Miroslav Antl
 Ano, už se o tom před mnoha lety diskutovalo s tím, že nejdříve se sníží čtyřstupňové státní zastupitelství (SZ) na třístupňové – a poté i soustava soudů, což je složitější, když k tomu je nutno měnit Ústavu ČR. K osobě Marie Benešové se nechci vyjadřovat, ale já osobně jsem přesvědčen, že na tak malou republiku je čtyřstupňová soustava příliš rozbujelá. Občané by o nic nepřišli, když (nalézací) řízení, resp. dozor SZ nad vyšetřováním na prvním stupni by vykonávali výhradně okresy a kraje by byly dohledovým či odvolacím orgánem. Nejvyšší soud by pak stejně jako nyní působil v rámci mimořádných opravných prostředků (dovolání a stížnost pro porušení zákona) apod. Věcná příslušnost krajských SZ a soudů je stejně věcí právní kvalifikace – a já jako bývalý („dvacetiletý“) specialista na nejzávažnější násilnou, mravnostní a drogovou trestnou činnost (včetně organizovaného zločinu) vím, že dokazování by určitě zvládly posílené OSZ i okresní soudy, které mnohdy řeší i složitější kauzy. A povšimněte si, že stále častěji se trestní i civilní věci (a jsou jich stovky) ještě při probíhajícím řízení dostávají až před Ústavní soud ČR, takže máme vlastně pětistupňovou soudní soustavu – a to přece na malou ČR moc. Je však nešťastné, že tento záměr „oprašuje“ právě paní Benešová, přičemž zmiňuje oba VSZ, tedy Lenku Bradáčovou a Ivo Ištvána, což vypadá, že začíná plnit jakási údajná „zadání“ a tím vlastně takový model zcela diskvalifikuje. Ostatně i Lenka Bradáčová při nástupu do funkce VSZ v Praze počítala s tím, že tam bude dočasně, kdy po zrušení VSZ se měla stát šéfkou specializovaného úřadu NSZ pro boj s korupcí a nejzávažnější ekonomickou kriminalitou…

Ministerstvo spravedlnosti by mělo zejména výrazně zrychlit trestní i civilní proces – a tedy konečně už přinést nové trestní a občansko-soudní řády, které pocházejí z roku 1961 a 1964 a jsou neustále novelizovány. O tom všichni ministři spravedlnosti mlčí, ačkoliv jde o věc, která pálí nás všechny (občany) úplně nejvíce.

No, uvidíme, co se bude dít – a Vy mějte hlavně úspěšné, zdravé a bezpečné (tý)dny!