MUDr. Alena Dernerová

  • BPP
  • Ústecký kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.12.2020 14:39:27 - Slonková Katka

Mutace koronaviru

Byla jen otázka času, než koronavir zmutuje a podle mě jako úplného laika bude mutovat dál stejně, jako třeba chřipka. Zajímalo by mě, zda testy rozeznají, jakým typem jste nakaženi v případě, že vyjde pozitivně. A taky to, jak je to s očkováním. Když se nechám naočkovat, tak to bude na všechny typy – mutace nebo pro každý typ bude třeba jiné očkování? Nedopadne to ve finále prostě tak, že se s covidem budeme muset naučit žít úplně stejně, jako jsme se naučili s chřipkou? Děkuji za odpověď a přeji klidné Vánoce a hodně zdraví do nového roku. Slonková

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.01.2021 19:30:19 - MUDr. Alena Dernerová
Myslím si, že se musíme s koronavirem naučit žít. Očkování by mělo být přínosem k zvládnutí vyhrocené epidemiologické situace současné doby. Nikdo však není schopen odpovědět, jak dlouho bude vakcinace účinkovat. Zda se bude muset očkovat opakovaně tak jako proti chřipce na to nikdo v současnosti nedá odpověď. Velmi mě mrzí, že i z úst odborníků neslyším slovo o tom, že je tu mnoho lidí, kteří kovidovou infekci prodělali a že jsou nositeli imunity vůči tomuto viru. Dá se předpokládat tak jako je tomu u jiných infekcí, že po prodělaném onemocnění bývá imunita dlouhodobější než po vakcinaci. Domnívám se, že ti, kteří prodělali koronavirový infekt se již v současnosti  podílí na tvorbě kolektivní imunity. Odborná veřejnost říká, že současná nová mutace koronaviru je rychleji se šířící, ale efekt očkování má být identický, jako u původního viru. Čas ukáže, zda bude nutné vyvinout testy či vakcíny na různé mutace koronaviru. Možná by vám o tom všem více řekl imunolog, vakcinolog či virolog.