Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.02.2021 14:42:03 - rosmari

Nouzový stav

Proč tolik tlačíte na prodlužení a nenecháte to na opozici? Jestli prodloužení nepodpoří, to, jak se pak bude situace vyvíjet bude její vina. A co všechno je vlastně na nouzový stav navázáno? Skutečně to bez něj nejde?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.02.2021 20:22:39 - Bc. Roman Onderka, MBA

Dobrý den,

nouzový stav je státní krizové opatření, které může být vyhlášeno v případě závažných živelných, ekologických nebo průmyslových katastrof, nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty, vnitřní pořádek a bezpečnost.

Vyhlášení nouzového stavu (a také stavu ohrožení státu a válečného stavu) upravuje Ústavní zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti ČR. Nouzový stav vyhlašuje vláda, schvaluje PSP ČR.

Konec nouzového znamená, že se budou moci otevřít obchody, služby, muzea a galerie. Stejně tak i bazény, posilovny. Pravomoc za udílení opatření totiž nyní přebírají krajští hejtmani a hygienické stanice. Ty mají podle Zákona o ochraně veřejného zdraví pravomoc jen ve školách a na místech, která jsou prokazatelně ohniskem nákazy.  

Bez stavu nouze se začne regulace řídit Zákonem o ochraně veřejného zdraví 258/2000 Sb.. Hlavní hygienička ČR, Jarmila Rážová, má relativně velké plošné kompetence: smí nařídit zavření škol, restaurací i ubytovacích zařízení. Může žádat vyčlenění lůžek na covidové účely.

Vláda, ani hygiena nemá  bez nouzového stavu pravomoc uzavřít obchody, služby.  Provozovnu lze uzavřít pouze v případě, že je prokázáno ohnisko nákazy. V pravomoci hygieny je možnost nařídit pouze nošení roušek, používání dezinfekce, udržování rozestupů a omezení počtu zákazníků v provozovnách.

Shromažďování nemůže být zakázáno. Epidemiologická  tabulka PES ve všech svých stupních cílí na omezení shromažďování, bez nouzového stavu bude tabulka naprosto k ničemu. 

O omezení pohybu či pobytu na vybraných místech hovoří stav nebezpečí, jehož vyhlášení je v kompetenci hejtmana daného kraje maximálně na 30 dní. 

Hygiena může vydat rozhodnutí o plošné karanténě na provoz škol, zákaz vycházení a shromažďování, a to v případě prokázání epicentra nákazy

V případě nekoordinovaného rozvolňování je mnohem vyšší riziko rychlejšího šíření nákazy a následného přetížení lékařů a sester,  zahlcení nemocnic. Budou rozdíly mezi opatřeními v krajích, přibydou nespokojení občané, podávající žaloby na stát, kraje ...

S pozdravem 

Roman Onderka