JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

  • KSČM
  • Trutnov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.04.2021 16:51:10 - aspirin

Ústava - prosím o názor

Pane doktore, v článku dvě v bodě jedna Ústavy ČR se uvádí: "Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní". Ústava byla schválen začal platit 1.1.1993. To je známo. Moc zákonodárná, výkonná a soudní je zde stavěna na stejnou úroveň. Nikde není uvedeno, že že moc soudní je nadřazena moci zákonodárné a výkonné. Dnes je z běžné praxe zřejmé, že moc soudní je nadřazena dvěma zbývajícím, když rozhoduje o jejich demokratických vydaných rozhodnutích. Asi to není správné a je to s ústavou v rozporu. Pokud jde přímo o ústavu jedná se nově vytvořený zákon a já si nepamatuji, že by lid, který je zdrojem veškeré státní moci předal svou moc k vykonávání orgánům moci zákonodárné, výkonné a soudní formou celostáního referenda. Jednoduše řečeno. Tato ústava byla občanům totalitně a despoticky vnucena.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.04.2021 20:41:47 - JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.
Dobrý den,u tvorby Ústavy ČR jsem nebyl. Ústava i ústavní zákony tvoří moc zákonodárná jako v každé jiné zemi. To, že by se měla schvalovat referendem si nemyslím. Pilíře moci v zemí a dělba mezi nimi vycházejí z nějakých historických tradic. Ano, i mě se někdy nelíbí, že moc soudní zasahuje do moci výkonné a zákonodárné. Je to však na větší diskusi, což zde rozhodně není. Děkuji za názor a přeji vše dobré.