PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.06.2021 19:26:03 - Franz Linke

Internet jako problém KSČ ?

Bylo to asi na počátku poloviny osmdesátých let, kdy se do Československa už dostávaly poměrně obsáhlé informace o nastávajícím digitálním věku. Komunista a politik Miroslav Štěpán, kterého vždy zajímalo vše nové, však digitalizaci považoval svým způsobem za jakéhosi strašáka. Starosti mu působil především přístup občanů k internetu. O jakési možné cenzuře nechtěl ani slyšet a úvahu o možné cenové bariéře také nesdílel. Byl však na osudových rozpacích, jak to s tím internetem udělat. Co s ním? Jak to zařídit, aby se najednou národ případně nezpovykoval z informací, které se na něho pohrnou?
Co byste mu dnes poradil?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.06.2021 13:52:11 - PhDr. Josef Skála, CSc.

S Miroslavem Štěpánem jsme se znali už od prahu 70. let. A také debatovali o spoustě důležitých témat . O digitalizaci jako strašáku to však nebylo. Pokud by ji skutečně vnímal tak, jak uvádíte, velice pravděpodobně bych chtěl znát i můj názor. Právě to si však skutečně nevybavuji - na rozdíl od řady jiných otázek včetně těch, nad nimiž se voda zavřela už dávno. Uvedu aspoň dvě, v jejichž řešení sehrál pozitivní roli - proměna tehdy nové Nemocnice na Homolce ve spádové centrum špičkové péče i pro řadové občany ze širokého okolí a faktické zrušení tzv. laborky, tedy zvláštního obchodu pro vyšší kategorie funkcionářů.      

Teď se, "jak nezpovykovat" ze směsky valící se internetem, ptáte mne. Jednoduchý recept nemám. Sám se snažím sledovat hlavně ty zdroje, k nimž jsem už nabyl důvěru - a mají kuráž zveřejňovat i to, co "presstituce" cenzuruje. A to nejen v češtině, ale i cizích jazycích, kde je těchto pramenů logicky ještě mnohem víc. Neméně důležité je nepodléhat tomu, co sice vypadá lechtivě, nejednou je však "otcem myšlenky jen přání" - anebo dokonce intrikáni, vypouštějící vábivé verze, z nichž se pak vyklubou "kachny", mající znevážit celé zásadní téma a vyvolat nedůvěru i k informacím, jež o něm sdělují nesporné pravdy. Tohle je hlavně metoda práce zahraničních "služeb", před nimiž se teď ty české plazí po břiše. 

Klíčový problém však spočívá v přesilovce, již hraje v "kyperprostoru" už zmíněna "presstituce": Právě PL, jejichž prostřednictvím mne oslovujete, jsou vlajkovou lodí toho, čemu se říkává "ostrůvky pozitivní deviace". Držme jim palce a pracujme na tom, aby se tato rodina dál rozrůstala a sílila. Svobodně rozhodovat se může jen člověk, mající přístup aspoň k části směrodatných informací.