JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.08.2021 12:19:54 - Valter Libor

Co hodláte dělat s rostoucí inflací?

Protože lidem mzdy nerostou, spíš naopak a z čeho pak máme financovat běžný život - jídlo,bydlení apod?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.09.2021 18:45:26 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den, Libore,

podíváme-li se na složky růstu cen, jde převážně o jednorázové faktory zvyšující ceny celosvětově. Třeba vyšší ceny potravin a energií či nedostatek průmyslových komponent. Jakmile dočasné faktory spojené s pandemií odezní, vrátí se inflace do tolerance k 2% inflačnímu cíli České národní banky.
Asi se shodneme, že doby, kdy ceny neurčoval volný trh, ale stát, jsou pryč. Nepochybuji, že je tomu tak dobře. Standardem ve vyspělých zemích je mít oddělenou měnovou a fiskální politiku. Péče o cenovou stabilitu je proto dle Ústavy v rukou České národní banky, nikoliv premiéra či ministra financí.
Jistě, mohutná fiskální expanze v důsledku celosvětové krize má svůj vliv. Odmítám ale opakovat chyby z předchozí krize, kdy jsme tupými škrty zaškrtili ekonomiku, snížili životní úroveň a přivolali druhou recesi. Mohu vás však uklidnit, protože podle nejaktuálnějších predikcí by se inflace měla postupně vracet k mírnějším hodnotám okolo obvyklých 2% ročně.

Co se týče mezd, ráda bych připomněla razantní snížení zdanění práce z 21 % na 15 % od ledna 2021, díky kterému se platy zvýšily všem zaměstnancům bez rozdílu historicky vůbec nejvíc. Od příštího roku navíc opět zvyšujeme slevu na poplatníka. A hlavně, rozhodně vám mohu slíbit, že nedopustím žádné zvyšování daní.

Srdečně zdraví
Alena Schillerová