Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.09.2022 9:59:18 - Vasek B.

česká ekonomika

Dobrý den, nemám žádné ekonomické zdělání, tak spoléhám na to, že mi to vy jako odborník -našel jsem si, že se hospodářské politice věnujete vysvětlíte a hlavně nastíníte řešení, protože se bojím, že se řítíme do zkázy. Co přesně znamená, že důvěra v ekonomiku u lidí roste? Jaké to pro ni bude mít následky. Podle mého laického názoru budou lidé méně a méně utrácet, což ekonomice nepomůže. Takže bude stále více a více draho? A jestli jo, znemená to, že stále více lidé bude chudnout. Poslední můj dotaz zní: Co s tím uděláte? Děkuji V.B.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.02.2023 19:51:47 - Ing. Martin Kolovratník
Dobrý den, pane Vašku.

Omlouvám se, že reaguji na Váš dotaz až nyní – s občany komunikuji primárně skrze můj osobní web www.martinkolovratnik.cz nebo skrze veřejný profil na Facebooku, kde jsem velmi aktivní. K Vašemu dotazu – jedná se o zásadní téma. Nejsem si jistý, zda jste to nenapsal omylem naopak. Důvěra v ekonomiku totiž klesá. Zkusme si celou situaci přiblížit velmi zjednodušeně na příkladu rodiny, která si chce koupit nové auto.

Když se ekonomice daří, nikdo z nás nemá strach z budoucnosti. Rodina se nebojí, že by někdo ztratil práci a pokud by k tomu přesto došlo, pak by si zaměstnanec našel práci relativně v krátkém časovém horizontu u některého jiného zaměstnavatele. V takovémto případě si nelámeme hlavu nad budoucností a naše nákupy neodkládáme. Nákup auta je drobným impulsem pro ekonomiku. Pokud si ho totiž pořídíme, podpoříme sice danou automobilku, ale nepřímo také celou řadu dalších dodavatelů, které jsou do jeho výroby zapojeny. Firmy díky tomu mají dostatek práce, zvyšují svoji produkci, inovují, modernizují svoji výrobu a rostou také mzdy atd. Takováto situace „roztáčí kola ekonomiky“ a dochází k růstu.

V opáčeném případě, kdy klesá důvěra v ekonomiku, by rodina ale nákup auta z důvodu nejisté budoucnosti odložila. Pokud takto uvažuje více rodin (spotřebitelů), pak se jedná o velký problém pro ekonomiku. V takovém případě dochází k poklesu zakázek/výroby. Firmy z tohoto důvodu nemají dostatek práce pro své zaměstnance, nemohou modernizovat/ inovovat (což je zase v mnoha případech práce pro další firmy) a v nejhorších případech jsou nuceny propouštět své zaměstnance.


Ve svém dotazu se rovněž ptáte, co s tím uděláme. Bohužel Vás musím informovat, že jako opozice máme velmi omezené prostředky, přesto děláme maximum. Vládě Petra Fialy dlouhodobě nabízíme naše ověřená řešení - taková, která by lidem ihned pomohla. Bohužel vláda kvůli své pýše a hrdosti naše chytrá řešení přehlíží a uchyluje se k nim teprve, až když už je pozdě. Přesto vládě nedáváme nic zadarmo - například já osobně jako stínový ministr pečlivě hlídám rozvoj české dopravy a také pravidelně interpeluji členy vlády Petra Fialy.