Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.02.2023 11:57:45 - norberthavel

Export a import

Dělám v logistice. Denně k nám chodí vagóny zboží ze zahraničí, ale od nás jich vyvážímě minimum a situce se stále zhoršuje. Děláte v této problematice něco? Jak se snažíte podporovat náš export? A je import v takové míře nezbytný? Proč?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.02.2023 19:12:28 - Ing. Martin Kolovratník
 Dobrý den, pane Norberte,

Omlouvám se, že reaguji na Váš dotaz až nyní – s občany komunikuji primárně skrze můj osobní web www.martinkolovratnik.cz nebo skrze veřejný profil na Facebooku, kde jsem velmi aktivní. K Vašemu dotazu – osobně se podpoře českých firem dlouhodobě věnuji v Hospodářském výboru. Osobně se pravidelně účastním například různých mezinárodních veletrhů, kde aktivně podporujeme naše firmy (ilustračně mohu zmínit berlínský InnoTrans), v druhé polovině minulého roku jsem byl na vyžádání Asociace podniků českého železničního průmyslu v Indii osobně doprovázet zástupce šesti českých firem a tři z nich už dnes mají díky této obchodní misi uzavřené kontrakty. Nechci říkat, že se jedná „o kapku v moři“, ale určitě i tato forma podpory funguje a myslím si, že každý poslanec by měl v tomto ohledu českým firmám pomáhat. Současně je však nutné říct, že by se primárně mělo jednat o systémovou věc vlády a Ministerstva průmyslu a obchodu. Zde budu zcela upřímný a musím konstatovat, že MPO pod vedením hnutí STAN a ministra Jozefa Síkely docela „zaspává“. Vidíme to i v této energetické krizi a v dění posledních měsíců. Srovnejme si konkurenceschopnost našich firem na jednotném evropském trhu, kdy například Německo dotuje ze státního rozpočtu německé firmy nebo Polsko, které snižuje DPH, aby svůj průmysl a ekonomiku podpořilo (a ve výčtu bych mohl pokračovat). Není pak divu, že české firmy nejsou konkurenceschopné. Na tohle se na Hospodářském výboru snažíme upozorňovat, bohužel ale pan ministr Síkela ho navštívil za poslední rok dvakrát či třikrát. Obrázek si prosím udělejte sám. Jako opoziční poslanec Vás ovšem mohu ujistit, že na tyto problémy budeme upozorňovat i nadále a budeme usilovat o jejich řešení.