JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.

  • Benešov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.02.2023 15:49:29 - Simona Libová

Regulace

Jste proti jakýmkoliv regulacím. Nemyslíte, že i toto lze zneužít a třeba u nás se hodně zneužívá? Třeba u cen energií (před zastropováním, které je ale směšné) nebo třeba ceny potravin. Jak třeba vyřešit, že si tu někdo mastí kapsy, na úkor nás lidí? Chápu, že každý chce vydělat, ale co pak máme dělat? Jíst musíme a jak bojovat s vysokými cenami v obchodech? Simona L.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.03.2023 12:41:26 - JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.
Vážená paní Simono,právo obecně je regulativní systém, takže nelze říci, že jsem proti všem regulacím. Měla jste ale nepochybně na mysli regulaci cen na trzích. Nástroj na stanovení horního stropu ceny u určitého zboží – elektřiny nebo třeba potravin, existuje.Problém, ale je, že pokud stát určí cenu věci na trhu, která neodpovídá průniku nabídky a poptávky, tak dojde v situaci  převyšující poptávky ke dvojímu efektu. Jednak pokvete černý trh (s nezastropovanými cenami) a zboží se zastropovanými cenami bude nedostatek. Bude chybět na pultech.U potravin je bohužel poptávka velmi nepružná – jíst se prostě musí a poptávka sama od sebe neklesne při zvyšujících se cenách. Lidé nakupovat musí a obchodníci to věcí a mnohdy dávají ceny „co trh a kupující snese“. Stačí se podívat do některých restaurací na horách – dramatický růst cen jídel není kvůli inflaci, ale protože si to jídlo lidé koupí i za vyšší cenu. A obávám se, že stropu ještě ceny jídel nedosáhly, byť se poptávka i tam mírně omezuje.Myslím, že cesta je přes Antimonopolní úřad (ÚOHS) a trestání zneužívání dominantního postavení na trhu, zneužívání významné tržní síly a kartelových dohod, protože zvýšení cen potravin výrazně převyšuje růst nákladů na jejich prodej. A hlavně se cena výrazně navyšuje u „překupníků“ a jejich marží. Tam je podle mého názoru největší problém. A i to stát umí řešit. Ukazuje se, že třeba u růstu cen cukru a dalších komodit bude stát postupovat právě touto cestou. Já určitě podpořím, aby kontroly Antimonopolního úřadu byly častější a u co možná nejširší palety potravin.Zdravím Vás. Zdeněk Hraba