Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.03.2023 19:54:48 - laco

Že by lidem zase lhali?

Bruno Lemaire, francouzský ministr hospodářství, financí a obnovy (1.3.2022): „Docílíme kolapsu ruské ekonomiky.“ Francouzský prezident Macron (summit NATO v březnu 2022) „Ruská ekonomika je v prodlení, její měna se propadá, její izolace roste.“ Šéfka komisařů EU Van der Leyenová během její návštěvy Ukrajiny: „Rusku hrozí rozklad kvůli stále přísnějším sankcím, zatímco Ukrajina má evropskou budoucnost. “ Realita roku 2022: Dovoz z Ruska do EU dosáhl 203,4 miliardy euro, což téměř odpovídá historickému maximu v roce 2012 (203,6 miliardy euro). Vývoz z EU do Ruska naopak klesl o 38,1 % na 55,2 miliardy euro. V důsledku toho Rusko zaznamenalo s EU rekordní obchodní přebytek ve výši 148,4 miliardy euro, a to se Rusko v současné době potýká s desátým balíčkem sankcí ze strany EU. Jak vy hodnotíte stav ekonomiky Ruska s ohledem na sankční balíčky ze strany EU a USA. Měli pravdu ve svých předpovědích výše uvedení evropští politikové, nebo jen opět lidem lhali?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.03.2023 12:54:26 - Ing. Antonín Seďa
Nemyslím si, že by evropští politici lhali. Spíše to bylo nerealistické očekávání, protože každý soudný člověk musí vědět, že RF si najde své nové odběratele a že řada nadnárodních firem, zejména z USA, si najde jinou cestu, jak se na trh Ruska dostat. To, co je daleko větším problémem je skutečnost, že ozbrojený konflikt, který ničí lidské životy, který drancuje ukrajinské hospodářství a který zároveň snižuje životní úroveň občanům Evropy, je v současné době během na dlouhou trať,při kterém začíná Evropa tahat za kratší konec provazu. Nejen politicky, ale zejména ekonomicky.  V tomto boji dobra a zla bude jediný vítěz. A tím bude americká ekonomika, která nebude tímto konfliktem zasažena. Naopak nové kolo zbrojení zvyšuje hospodářský růst nejen USA, ale i některým dalším zemím. Obávám se, že RF se vzdálí Západu natolik, že se může v budoucnu stát ještě větší bezpečnostní hrozbou než je dnes. Ukrajina, pokud nedojde k jejímu územnímu rozpadu, se stane ekonomicky závislou na nádnárodních korporacích a na politickém vlivu Západu, zejména USA. A je otázkou, komu ku prospěchu je zničení ekonomických vazeb mezi RF a Evropou. Vždyť podle bývalé kancléřky Německa existovaly informace a plány, proč nezabránit agresy Ruska a proč namísto zabránění konfliktu, připravit Ukrajince k obraně. Minské dohody zůstaly jen na papíře. Osobně jsem na základě historických zkušeností přesvědčen, že i kdyby ruská ekonomika vlivem sankcí Západu poklesla a dostala by se do problémů, tak Rusové by zlomeni nebyli. To, co je vůbec nejhorší, je zhoršení bezpečnosti a bezpečnostních záruk v Evropě. A jak všichni víme, bez zajištění míru a bezpečnosti se žádná společnost dlouhodobě neobejde. A to by si měli politici uvědomit na obou březích znepřátelených táborů.