PhDr. Jiří Horák, Ph.D.

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.05.2023 10:22:55 - Matyass

Smlouva s USA

Podle Černochové je smlouva stejně důležitá jako třeba náš vstup do NATO nebo do EU. To mi přijde dost nadhodnocené. Souhlasíte s ní? A jestli je to opravdu tak, nebylo na místě referendum, o vstupu do EU bylo. A ještě jedna otázka, myslíte, že je obecně správné, když jeden politik a vláda podpisuje smlouvy, které zavazují i další vlády, a to bez toho, aby na nich panovala shoda? Není to nebezpečné? Nemyslím teď kvůli této smlouvě, ale obecně

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.06.2023 17:52:40 - PhDr. Jiří Horák, Ph.D.
Dobrý den,
určitě není pravda, že by jeden politik, popř. vláda ratifikovala obranou smlouvu s USA a zavázala tak další vlády. Ano, paní Černochová podepsala z pověření vlády smlouvu s USA, nicméně ta musí projít ratifikačním procesem, kdy ji musí schválit obě komory demokraticky zvoleného Parlamentu ČR. Bez této ratifikace smlouva platit nebude. Hodnotit, zda se smlouva stejně důležitá jako vstup do EU nebo NATU nebudu a ani v tom nevidím žádný smysl. Pokud jde o referendum, tak podle mého názoru je možné ho používat u rozhodování o obecných dlouhodobých záležitostech, nikoli o technických záležitostech upravující zejména pohyb a výcvik spojenců na našem území.