Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.09.2023 20:59:45 - laco

Kde je zakopaný pes?

SMER - slovenská sociálna demokracia, vedená Robertem Ficem, dosahuje v předvolebních průzkumech k mimořádným volbám 25 až 30 procent volebních preferencí. Dle průzkumů prováděných v České republice dosahuje sociální demokracie v ČR (SOCDEM) na cca 2 až 4 procenta volebních preferencí. V čem Vy vidíte podstatu rozdílu ve volebních preferencí u dvou politických stran sociální demokracie, kdy obě dvě strany působí ve státech, které mají přibližně stejné sociálně politické i ekonomické podmínky.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.09.2023 14:07:17 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz, na který je velmi obtížné odpovědět. Těch příčin je několik a tak se pokusím ze svého pohledu sociálního demokrata je popsat. Český volební systém neumožňuje, aby vládla jedna či dvě politické strany, které by prosazovaly tu pravicovou tu levicovou politiku. Vždy je třeba sestavit koalici z rozličných politických stran. Pak tato vláda přijme kompromisní programové prohlášení vlády,ale tím popře svoje sliby dané v předvolební kampani. Tento problém je problémem obecným, ale vždy na to sociální demokracie dojela nejvíce. Největším problémem pro ČSSD byl A.Babiš a jeho hnutí ANO2011. To přebralo nejen politický program sociální demokracie, ale zejména v průběhu vlády s ČSSD si přivlastnilo úspěchy a naopak neúspěchy hodilo na hlavu sociálním demokratům. Sociální demokracie ve vládě s ANO 2011 a s Lidovci opustila program hájení zájmů zaměstnanců, ato se jí stalo osudným. Protože ANO 2011 ji sebralo seniory a tak volby nemohly dopadnout jinak. Problémem je, že lidé si myslí, že ANO2011 je levicovou stranou, ale tou není. Je to pravicová strana, která populisticky přejala řadu levicových témat. Nicméně platí, že současná SD je spíše liberální než levicovou stranou. A také, jako zodpovědná politická strana nesklozla k populismu, například ke zrušení superhrubé mzdy bez náhrady. Osobně mě mrzí současná nízká podpora SD, protože sociální demokracie má potenciál kolem 15%. Nyní záleží na tom, zda přesvědčíme voliče nejen svým politickým programem, ale i svými reprezentanty a zda získáme jejich důvěru. Současná politická reprezentace zastoupená v parlamentu totiž ukazuje, že není schona či ochtna řešit základní problémy České republiky. Vláda ani parlamentní opozice nemají vizi rozvoje země a nemají odvahu postavit se proti trtendům v Evropské unii či v NATO. Nejen obhajoba českých národních zájmů je důležitá. Důležitý je i boj za zachování a zvyšování životní úrovně občanů. Na to současní politici rezignovali.