Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.09.2023 20:56:37 - laco

Katastrofa pro minoritní civilizovaný Západ

Americký senátor Mark Kelly v souvislosti s návštěvou ukrajinského prezidenta Zelenského v USA (Generální zasedání OSN) prohlásil v televizi CBS News, že je třeba nadále vojensky podporovat Ukrajinu v boji proti Rusku. Pokud by se dle něj vojenská pomoc Ukrajině ze strany civilizovaného Západu zastavila, lze předpokládat prohru Ukrajiny v tomto konflikt, což by byla pro civilizovaný Západ katastrofa. Můžete nám, obyčejným občanům, objasnit, co by dle Vás tato katastrofa pro civilizovaný západní svět znamenala?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

mamcaRBK, calimero

Odpověď

27.09.2023 6:15:56 - Ing. Antonín Seďa
 To je velmi zajímavý dotaz, ale ten by měl směřovat na amerického senátora či na ministra zahraničí USA. Nicméně názor Marka Kellyho není ojedinělý, také naši vládní představitelé začínají hovořit velmi podobně. Ukazuje to na to, že Západ, který ze srozumitelných důvodů stojí na straně Ukrajiny, vstoupil na hranu bezpečnostního rizika, které představuje válka NATO s RF. Dovávky moderních zbraňových systémů, zejména raket se středním doletem totiž umožňuje, aby se ozbrojený konflikt z východní části Ukrajiny rozšířil na území Ruska.A stále platí pořekadlo: Na hrubý pytel, hrubá záplata. A taktéž platí, že jakákoliv akce, vyvolá reakci. Od samého počátku konfliktu tvrdím, že řešením není porážka RF, protože na to Ukrajina nemá, zejména personálně. Že řešením nejsou dodávky zbraní. munice či vojenské techniky. Ale, že řešením je diplomacie. Mimochodem, proč si západní politici, včetně těch českých, nekladou otázku, proč například Čina, Indie a další asijské , latinskoamerické či africké země nepodporují ani jednu stranu konfliktu a proč odmítají dodávat vojenskou techniku Ukrajině.
Ale zpět k vaší otázce. Pokud sledujete vývoj v zahraničí, například poslední zasedání BRICK s dalšími rozvojovými zeměmi, snahou těchto zemí je změnit světový řád, nastolený po 2. světové válce, v jehož čele stojí USA a západní Evropa. To, že EK a EU již dnes tahá za kratší konec provazu v mezinárodních vztazích je zřejmé jejím odklonem od ropy a plynu z RF a regulacemi, ať již ekonomickými sankcemi či daněmi při dovozu zboží z třetích zemí. USA je ve velkých ekonomických problémech, protože řada zemí odchází od amerického dolaru. Shangajská dohoda, společenství BRICK a další ekonomická spolupráce mimo Západ, snižuje nejen politický, ale zejména ekonomický vliv Západu na tyto rychle rostoucí země. Pokud by se podařilo Západu omezit vliv RF, pak by tlak, který je již dnes viditelný, směřoval k omezení vlivu ČLR. Z tohoto pohledu USA posílili svoji zahraniční iniciativu v euroasijském prostoru. Že na to v první fázi doplatí Rusko a Ukrajina je zřejmé. V druhé fázi na to doplatí Evropa snížením konkurenceschopnosti. Ta již dnes má obrovské problémy s dopady vysokých cen energií, protože namíchaná směs vysokých cen s nerealistickými cíly Green Dealu je sebevražedná. K tomu přidejme nezvládnutou nelegální migraci a podporu války na Ukrajině a je vymalováno. Prostě EU ztratila potenciál býti ekonomickým a politickým konkurentem USA a Číny.