Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.10.2023 18:12:13 - laco

Veřejnoprávní služba ČT a ČR - co to vlastně je?

Občany této republiky poslední dobou rezonuje diskuze o zvýšení a rozšíření poplatků České televizi a Českému rozhlasu za veřejnoprávní služby. Můžete nám, prostým občanům této republiky vysvětlit, co to v podstatě je veřejnoprávní služba? Co si pod pojmem veřejnoprávní služba představit, co má obsahovat a jakým způsobem se chovat, když s touto veřejnoprávní službou nejsem spokojen.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

objektivita

Odpověď

09.10.2023 13:53:23 - Ing. Antonín Seďa
Děkuji za dotaz, ale začnu tím, proč tedy poplatky vlastně vznikly. Tehdy souboj privátních televiz a rádií o reklamy s ČT a ČR vyvrcholil tím, že poslanecká sněmovna schválila zavedení televizních a rozhlasových poplatků, právě s n odvoláním na veřejnoprávní služby. Údajně "statní" televize a rozhlas, financovaný ze státního rozpočtu, nemohou tuto svoji službu vykonávat. Já jsem tehdy tyto poplatky nepodpořil a jsem toho názoru, že by se měly zrušit a nikoliv navyšovat. K tomu existují minimálně dva důvody. Tím prvním je další "daňové" zatížení občanů, podniokatelů apod. tím, že ČT a ČR má výrazné omezení v placených reklamách. A zisky z reklam ve výši 2 miliard korun plynoucí do privátních médidí platí právě občané formou poplatků. Druhým důvodem je netransparentnost financování, respektive utrácení peněz dańových poplatníků v těchno veřejnoprávních médiích. Musím se přiznat, že také nejsem spokojen s veřejnoprávní službou poskytovatelů těchto služeb.A nyní k pojmu veřejnoprávní služba.Ttao služba má být nezávislá na vládě a na politických rozhodnutích, měla by objektivně, nezaujatě, odborně a nezávisle poskytovat důvěryhodné a pravdivé informace, a to nejen z domova, ale i ze zahraničí. Zaměstnanci veřejnoprávní služby mají býti profesionálové, kteří umí potlačovat sbé politické názory a přesvědčení v rámci svého pracovního zařazení. Nad objektivitou a vyvážeností zejména zpravodajství dohlíží rady, volené sice parlamentem, ale jmenované rozličnými nezávislými organizacemi. Přesto, jak bylo vidět při volbách v poslanecké sněmovně, chtějí mít jednotlivé politické strany svůj vliv před tyto rady na veřejnoprávní média. Pokud nejste spokojen s veřejnoprávní službou, pak se můžeme obrátit na členy těchto rad či na zastupitele ve svém regionu. Rozhodně však poplatky platit musíte neb jsou ze zákona platné.