Ing. Martin Kukla

  • ANO 2011
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.10.2023 13:28:16 - sina

dálnice

Dobrý den, vím, že nejste z vládní strany, ale předpokládám, že máte lepší informace než já. Zajímá mě, jak to bude s navyšováním dálniční známky? Bude jednorázové nebo se bude zvedat i další roky? Myslíte, že stav a kapacita dálnic odpovídá zvýšení poplatku? A do třetice, proč není možné koupit i půlroční známku? Myslím, že by to dost lidí uvítalo a mám dojem, že to se vám politikům nehodí, protože z nás potřebujete dostat co nejvíc peněz

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.10.2023 18:49:28 - Ing. Martin Kukla

Dobrý den, 
děkuji za zaslaný dotaz. Od března 2024 se změní cena dálničních známek. Cena ročních kuponů stoupne na 2 300 korun (dnes 1500 Kč), což podle ministerstva dopravy odpovídá navýšení o inflaci za deset let, kdy se poplatek neměnil. Stejně jako v dalších evropských zemích, kde se platí za dálnice, bude nově k dispozici jednodenní dálniční známka.
Výše poplatku vychází z evropské směrnice a bude činit 200 korun. Desetidenní poplatek klesne o čtyřicet korun na 270, měsíční se sníží o deset korun na 430.
Nově bude zaveden mechanismus automatické valorizace všech sazeb časového poplatku, který může vést ke zvýšení nebo k snížení sazeb podle pevně stanovených 2 kritérií. Prvním kritériem je meziroční procentuálně vyjádřený vývoj spotřebitelských cen dle zjištění Českého statistického úřadu a druhým meziroční procentuálně vyjádřená změna délky dálnic v provozu evidovaná Ministerstvem dopravy ČR. Takto se poprvé upraví cena od 1. ledna 2025.

Hlasoval jsem pro zanechání částky 1500,-Kč.