Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.10.2023 19:59:47 - laco

Zákaz pravoslavné církve na Ukrajině

Dnešního dne "Věrchovnaja rada Ukrajiny" (Parlament Ukrajiny) schválila zákon, který na území Ukrajiny zakazuje pravoslavnou církev. Jak se Vy stavíte k zákazu pravoslaví na Ukrajině. Je vhodné, aby orgány státu takto "regulovaly" církevní záležitosti?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Vida

Odpověď

24.10.2023 10:36:45 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz. Musím se příznat, že odmítám jakoukoli ideologii, která ničí historii či zakazuje lidem svobodu vyznání. Platí to i o ukrajinském parlamentu, který se již v minulosti proslavil zrušením ruštiny, jako jednacího jazyka na východě Ukrajiny. Takže to, co se dělo za středověku či v době třicetileté války se opakuje jinými prostředky. Omezování svobody slova, jazyku, náboženského vyznání či jiných svobod nemá v žádné demokratické zemi co pohledávat. Jsem zvědavý na reakci Evropské komise a Evropské unie. Vždyž záruka osobních svobod jednotlivce je základním kámenem EU a jejích členských států. Proto si nedovedu představit, že by země, která tyto svobody omezuje či dokonce potlačuje, se stala členskou zemí Evropské unie. Takže na Vaši konkrétní otázku uvádím, že s takovým rozhodnutím Věrchovne rady Ukrajiny nemohu souhlasit.