Ing. Martin Kukla

  • ANO 2011
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.10.2023 13:00:24 - kavaz

Jak zvýšit naši životní úroveň?

Ta se totiž stále propadá.Co je podle vás přčinou? Proč máme tak nízké mzdy, drahé potraviny, energie atd.? Jak to řešit? Vím, nejste teď u moci, ale přeci můžete přijít s řešením, když se to vládě evidentně nedaří.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.11.2023 11:54:48 - Ing. Martin Kukla
Dobrý den, děkuji za dotaz. Jedna z příčin spočívá v cenách energií a mechanismu obchodování s emisními povolenkami na Lipské burze. Obchodování s emisními povolenkami aktuálně zvyšuje náklady na elektřinu pro domácnosti a průmyslové subjekty, což se v konečné fázi přenáší na spotřebitele. Současně obchodní politika energetických společností, jako je ČEZ, má dále vliv na ceny energií , a snaha o maximalizaci zisků též zvyšuje ceny elektřiny. Kromě vlivu cen energií je propad životní úrovně v Česku ovlivněn i neopodstatněným zvyšováním cen potravin a dalších komodit obchodníky. Obchodníci využívají geopolitické události a výkyvy na trzích, aby zvýšili své marže, což má za následek neúměrně vysoké ceny pro spotřebitele. I když může docházet k oprávněnému zdražení v důsledku vyšších cen energií, spekulativní zvyšování cen komodit obchodníky přispívá ke zvýšeným nákladům pro obyvatele a ovlivňuje životní úroveň.

Co se týče Vaší otázky ohledně výše mezd, tak ta může být důsledkem omezené lokální nabídky pracovních míst a nedostatečného vyjednávání zaměstnanců o jejich výši. Bohužel, když je na pracovním trhu málo pracovních příležitostí, zaměstnavatelé mohou ovlivňovat výši mezd v jejich prospěch. Regulace pracovního trhu a minimální mzdy mohou pomoci zajistit, aby zaměstnanci měli garantovanou alespoň minimální mzdu, která jim zajistí důstojný život.

Zajištění důstojné životní úrovně je komplexní problematikou, která zahrnuje mnoho aspektů, jež se vzájemně ovlivňují, a přestože je primárně na jednotlivci, aby usiloval o vlastní zlepšení své životní úrovně, je nezbytné i široké celospolečenské a ekonomické úsilí k vytvoření optimálních podmínek, které to budou umožňovat.

Ano, Fialově vládě se skutečně nedaří. Velmi korektně řečeno, ale je to prostý fakt. Na první i druhý pohled to vypadá, že zájmy těchto lidí se nacházejí zcela mimo Českou republiku. Z jejich programového prohlášení se stal pouhý „cár papíru“, který popřeli ve většině jeho bodů.

Hnutí ANO ve své opoziční roli maximálně využívá dostupné legislativní a jiné demokratické nástroje, kterými se snaží tlumit destrukční politiku této vlády. Mezi tyto patří předkládání vlastních návrhů zákonů, svolávání mimořádných schůzí Poslanecké sněmovny k aktuálním tématům, které trápí naše občany, podávání pozměňovacích návrhů k vládním návrhům zákonů, konfrontace vlády a vládních poslanců na půdě parlamentu, snaha o zapojení našich odborníků v rámci přípravy vládních zákonů, vyvolání hlasování o nedůvěře vládě, mediální vystupování v diskusích a debatách, komunikace s lidmi v regionálních kancelářích poslanců, šíření objektivních informací prostřednictvím sociálních sítí atp.

Přestože máme k dispozici poměrně širokou paletu možností, s železnou pravidelností narážíme v Poslanecké sněmovně na nesouhlas poslanců koaliční většiny. Toto se ale netýká jen našeho hnutí. Fialova vláda, s arogancí jim vlastní, úspěšně ignoruje odbornou veřejnost i odborná profesní sdružení.

Byť to bude znít jako klišé, tak kruciální podmínkou pro zlepšení a narovnání věcí veřejných do normálu je, odstavení stran pětikoalice od exekutivní moci v České republice. Věřím, že ve volbách do Poslanecké sněmovny, ať předčasných, či standardních, vystaví voliči této vládě odpovídající vysvědčení.